Човек трябва да внимава какво слага в устата си. Както за храната, така и за напитките.

А както знаем накрая всичко отива в стомаха. Той играе решаваща роля. Там започва асимилацията на различни хранителни вещества, която продължава в червата. Ето защо, често стомахът страда първи, пише Zdrave.to.

Изпълнението на тези процеси до голяма степен зависи от вида на приетата храна и от начина, по който я консумираме. Понякога приемаме прекалено агресивни напитки за стомаха. Причината за това може да бъдат както лоши навици, така и липсата на необходимата информация.

Алкохол

Алкохолът се смята за най-агресивната напитка. Той действа неблагоприятно както на стомаха, така и на другите човешки органи. Алкохолните напитки са токсични, така че те трябва да се приемат от време на време и в малки дози. Негативният ефект върху тялото ни е веднага след консумацията на алкохол. 
Трябва да се помни, че алкохолът не съдържа хранителните вещества, които тялото ни изисква, но е твърде калоричен. Такива напитки имат диуретични свойства, така че злоупотребата с алкохол лесно води до дехидратация. Това е една от причините, поради която, след като пием алкохол имаме жажда и махмурлук. 

Коктейли, ром и водка

Коктейлите също имат много високо съдържание на калории. Най-често в тях се слагат ром, текила, джин или водка, както и газирани напитки. Тази комбинация прави коктейлите по-калорични и повишава концентрацията на алкохол.
Ром: този продукт най-често се произвежда от захарна тръстика, затова съдържа твърде много захар. Една порция ром има около 244 килокалории.
Водка: много често водката се смесва с енергийни напитки. Това е една от най-агресивните напитки за стомаха. Факт е, че и съдържа около 300 килокалории.

Стимулиращи напитки

Кафе, чай и газирани напитки – те също могат да окажат негативно влияние върху нашия стомах.
Прекалената им употреба може да доведе до подуване на корема и увреждане на стомашната лигавица. Така човек увеличава риска да си докара здравословни проблеми, като язва на стомаха и безсъние.

Алкохол с енергийни напитки

Комбинацията на алкохол с енергийни напитки си е истинска бомба за тялото ни. Приемането им може да предизвика храносмилателни разстройства, метаболитни нарушения и да се отрази негативно на съня ни. Високото съдържание на етилов алкохол и калории може да доведе до дехидратация.