Националният център по заразни и паразитни болести утвърди правилата за доказване на новия коронавирус. Тези мерки са с цел безопасност, както при взимане на материал от болен, така и при транспортирането и изследването на този материал за коронавирус 2019. Изрично е посочено, че насоките са временни. А от тях става ясно, че еднократният отрицателен резултат от изследване, особено ако е от проба от горния дихателен тракт, не изключва инфекция, пише clinica.bg.

Правилата са разипсани на 12 страници. Целта им е да се  дадат временни насоки на лабораториите и участващите в изследването на пациенти медици, тъй като става дума за ново инфекциозно заболяване. До тук се стигна, след като стано ясно, че рискът от 2019-nCoV все още е ограничен. В докумнентът се уточнява, че вероятно пробите за молекулярно изследване могат да се обработват както пробите при съмнение за грип (2, 7- 2 9). Опитите за култивиране на вируса може да изисква засилване на мерките за контрол на био безопасността.

Все още не е ясно кои точно проби са подходящи за откриването на коронавируса, дали от горен или от долен  респираторен материал при болен пациент. Затова тези указания подлежт на корекция при повече информация се почва в текста. Тъй като може да има смесени инфекции, всички пациенти, които отговарят на определението за съмнение за инфекция, следва да бъдат изследвании  за 2019- nCoV, независимо дали има доказан друг респираторен патоген. Ако изследването не се извършва в експертна/референтна лаборатория се препоръчва пробата да се изпрати за потвърждение в регионална, национална или международна референтна лаборатория с капацитет за откриване на общ коронавирус или специфичен 2019-nCoV. Еднократният отрицателен резултат от изследване, особено ако е от проба от горния дихателен тракт, не изключва инфекция е записано в указанията.

Пробите със секрет от нос и гърло трябва да се поставят в епруветки и да се транспортират до лабораторията при температура 4 градуса по Целзий. Това изследване може да се съхранява не повече от 5 дни. Храчката като материал за изкледване трябва да бъде поставена в Стерилен контейнер и да се транспортира отново при 4 градуса температура. Съхранението на изследването е за не повече от 48 часа, като е уточнено, че материалът е от долния дихателен тракт. За постигането на най-добри резултати от серологичното изследване е необходимо вземането на двойни серумни проби (по време на острата фаза и на фазата на възстановяване) от пациенти, които са под наблюдение. Целият документ може да видите ТУК.