Проблемите с гръбначния стълб са сред най-честите състояния, срещани във физикалната терапия. Заради болката в гърба се губят повече работни дни, отколкото при всяко едно друго отделно състояние.

До 85% от хората са имали поне един епизод на болки в кръста, които са наложили предприемането на по-сериозни мерки или консултация със специалист, сочи статистиката. До 20% от засегнатите се нуждаят от повече от 6 седмици за пълно възстановяване.

Ролята на кинезитерапията, както и физическата активност като цяло има профилактичен ефект за проявата на болки в кръста. Същевременно е налице и превенция срещу наранявания. При лица, при които се отчита физическа активност най-малко 3 часа седмично е налице значително по-нисък риск от прояви на лумбалгия (болка в кръста).

Проблемите в областта на лумбалния гръбнак се увеличават с възрастта, като освен рисковите фактори, важно значение имат и възрастовите промени в структурите му. Те се изразяват в по-крехки стени на интервертебралните дискове, намаляване на водното им съдържание от 90% на 70% и по-малко, количеството на протеогликаните също намалява – от 60-65% на до 30% и по-ниско.

Благодарение на всички тези промени с възрастта се води до небалансирано натоварване, съответно и се увеличава податливостта на травмиране.

Двете позиции на гръбнака, в които той е най-малко натоварен са легнало положение по гръб – с изпънати крака или разположени под 90˚ тазобедрени стави спрямо торса и коленните стави спрямо бедрената кост (екстензия по Пърл, която се използва при дискова херния). Страничният лег е значително по-натоварващ от двете посочени позиции на тялото.

Травмите в междупрешленовите дискове се дължат на многократни движения в натоварената област, в която оказаната сила е по-голяма от тази, която могат да понесат структурите. Внезапната болка може да възникне от на пръв поглед тривиално движение, което действа като "последна сламка", за да провокира хернииране на диска.

За да отшуми проблемът възможно по-бързо и да профилактираме повторна проява на болките е необходимо да бъдат следвани някои прости, но изключително ефективни правила.

През първите дни избягвайте да слагате топло на болното място, да употребявате алкохол или да масажирате мястото (дори това да дава приятно усещане). Те ще доведат до увеличаване на възпалението. След 2-3 дни, можете да се прилагат топли компреси за отпускане на напрегнатата мускулатура.

Избягвайте да оставате само в една поза (например, седнали пред компютъра) повече от 20-30 минути. Колкото повече се движите, толкова по-добре ще се чувствате. Дори по време на острия момент е подходящо извършването на леки упражнения, като комплекс може да Ви бъде изготвен от кинезитерапевт.

Обърнете се към лекар, ако болката в кръста не намалява с времето или ако имате други симптоми, които Ви безпокоят (например, температура, трудности с уринирането, изтръпване или усещане на тръпки в краката).