През последните години се наблюдава значителен скок в изследванията и разработките, насочени към справяне с предизвикателствата на синдрома на сухото око. То представлява често срещано очно заболяване, засягащо милиони по света.

В света на офталмологията търсенето на иновативни лечения за сухо око бързо се развива. От усъвършенствани терапевтични процедури до новаторски фармацевтични продукти и алтернативни методи, хоризонтът за тези, които страдат от синдрома на сухото око, е изпълнен с надежда и възможности. Тъй като изследванията продължават да напредват, перспективите за подобрено управление и облекчение за пациенти със сухо око изглеждат по-ясни от всякога.

Какви са най-новите лечения и методики за справяне със синдрома на сухото око разкрива д-р Аспарух Кючуков, офталмолог в очна клиника "Луксор" в Пловдив.

–Д-р Кючуков, благодарим ви, че се присъединихте към нас днес. Като начало, моля, споделете какво точно представлява синдромът на сухо око?

–Разбира се. Синдромът на сухото око възниква, когато очите не произвеждат достатъчно сълзи или когато сълзите се изпаряват твърде бързо. Пациентите изпитват чувство на дразнене, зачервяване и дискомфорт .Това е все по-често срещано състояние, свързано с начина ни на живот и все по-голямото зрително натоварване. Много важна е връзката между сухотата в очите и възпалението на едни малки жлези в клепачите/ мейбомиеви жлези/ и самите клепачни ръбове. Традиционните лечения включват изкуствени сълзи, промени в начина на живот и в по-тежки случаи лекарства с рецепта или хирургични интервенции. Освен това, последните постижения в медицината откриха нови възможности за справяне със синдрома.

–Кои са някои от най-обещаващите иновации при лечението на сухото око и по какъв начин избирате вида на терапията?

–Преди да се премине към лечение е важно да се установи конкретната причина. При над 85% от случаите на сухи очи причината е проблем в липидния слой на сълзите, който се произвежда от мейбомиевите жлези в клепачите. Поради това диагностиката на сухо око е насочена основно към оценка на анатомията и функцията на мейбомиевите жлези. Изследването се нарича мейбография и се изпълнява със специални диагностични апарати, някои от които могат да проследят и допълнителни параметри при сухо око (време на разкъсване на слъзния филм, височина на слъзния мениск, количествена и качествена оценка на липидния слой). Изследването се препоръчва за обективно доказване на сухо око. Ние в клиника „Луксор“ работим с най-новите технологии и методи на лечение като светлинна терапия и невромодулация. Светлинната терапия под формата на интензивна импулсна светлина (IPL) е с доказана ефективност при намаляване на възпалението и подобряване на стабилността на слъзния филм чрез стимулиране на самите мейбомиеви жлези. Това води до осезаемо облекчение на сухотата в очите.

–По какъв начин IPL повлиява синдрома на сухото око?

–Доказано намалява медиаторите на възпалението. Възстановява морфологията и функцията на мейбомиевите жлези. Освен това значително подобрява времето на разкъсване на слъзния филм. Разрушава абнормните кръвоносни съдове, които поддържат възпалителната реакция. Заедно с това намалява популацията на мицелите демодекс, които стимулират възпалителната реакция и улесняват бактериалното размножаване по клепачите.

–Можете ли да разкажете по-подробно за някои иновации във фармацевтичното лечение на сухото око?

–Една от най-големите новости е използването на нов вид изкуствени сълзи. За разлика от наличните досега просто овлажняващи средства, фокусът вече пада върху създаването на смазващи капки за очи с подобрена устойчивост на очната повърхност. Формулите на базата на липиди например имитират естествените съставки в сълзите, осигурявайки по-дълготрайно облекчение за страдащите от сухота в очите.

Макар и все още с несигурен резултат, друг забележителен напредък е разработването на нови лекарства, които са насочени към основните причини за сухото око. Лекарства като Ikervis, Restasis, Xiidra и антициотици /циклоспорини/ имат за цел да намалят възпалението и да стимулират производството на сълзи. Тези лекарства предлагат по-целенасочен и системен подход, показвайки обещаващи резултати в клиничните изпитвания.

–Интересно е да се види колко разнообразни са подходите. Има ли и други набиращи популярност терапии?

–Промените в начина на живот са от решаващо значение за справяне със симптомите на сухота в очите. Използването на специално проектирани очила за защита срещу фактори на околната среда набира популярност. Освен това се изследват ползите от Омега-3 мастни киселини и други хранителни добавки за насърчаване на здравето на очите.

–В заключение, какво виждате като бъдеще при лечението на сухото око?

–Бъдещето изглежда обещаващо с продължаващите изследвания, насочени към генните терапии и все по-точната диагностика. Приспособяването на лечението към специфичните характеристики на всеки човек и справянето с първопричините за сухото око на молекулярно ниво крие огромен потенциал. Тъй като нашето разбиране за състоянието се разширява, можем да очакваме по-ефективни и целенасочени терапии за страдащите от сухо око.