Има много причини, поради които трябва да добавите кестените към вашия хранителен режим през есенния сезон. Кестенът съдържа по-малко мазнини от другите ядки, висок процент нишесте и витамин С.

Поради високото ниво на фибри и сложни въглехидрати, кестенът бързо предизвиква чувство на ситост. Той е чудесен за зъби и кости поради комбинацията от калций, фосфор и магнезий. Кестенът стимулира функциите на нервната система, защото е богат на минерали и витамини от група В. Използва се и в диетата на диабетиците, поради бавното усвояване на въглехидратите, така че не повишава рязко инсулина в кръвта.

Кестеновото брашно е безглутенова храна и е полезно в борбата с анемията, тъй като има високи нива на желязо. Кестенът има "кардиопротективен" ефект, тъй като съдържа полезни за организма мазнини и осигурява добра пропорция на омега 3 и омега 6 мастни киселини - защитава сърцето.

Той също така защитава чревната система и имунитета, тъй като е твърде богат на фибри, позволява добра работа на чревната система.