Нова ваксина срещу вируса на ХИВ ще бъде тествана върху хора, с надежда да бъде открито лекарство срещу болестта, съобщи британския вестник Daily Star.

Епидемията от СПИН се разрази преди почти 40 години, но оттогава едва четири ваксини са стигали до етап да бъдат тествани върху хора. Нито една от тях не се оказа ефективна, подчертават експертите.

Новата ваксина използва форма на цитомегаловирус от семейството на херпесните вируси (CMV). Той е отслабен, за да не зарази пациента тежко. Инжекциите успели да унищожат имунодефицитния вирус, който е еквивалент на ХИВ при тестови маймуни макак в 16 от 27 случая.

"Резултатите дават потенциално важно вникване в дизайна на базираната върху CMV ваксина за хора", казва професор Клаус Фрюх, който е сред ръководителите на изследването.

"Значително отслабихме CMV, но пак имахме същата имунна реакция както при версията на ваксината, разработена за животни", добави Фрюх.

Вирусът CMV може да бъде опасен за хората, особено тези с отслабена имунна система. При бременни жени той може да доведе до увреждания на плода. Въпреки, че при ваксините няма напредък, такъв се отчита от ООН при лечението на болните.

Миналата година свързаните с ХИВ смъртни случаи са паднали до 770 000 - с около 33% по-малко в сравнение с 2010 г., съобщиха от организацията. И предупредиха, че глобалните усилия за изкореняване на болестта са в застой, тъй като финансирането пресъхва.