Има достатъчно налични ваксини и всички са в срок на годност, заявява директорът на Агенцията по лекарствата. Това обявиха днес от Министерството на здравеопазването.

Припомняме, че от преди около седмица масово пловдивчани са разтревожени от мълвата, че срокът на годност на препарата на Pfizer, който е и най-предпочитания от тях, изтича.

По тази причина TrafficNews отправи запитване към РЗИ-Пловдив, откъдето опровергаха слуховете.

РЗИ-Пловдив: Все още не сме инструктирани как да прилагаме новата заповед на КацаровЗасилен интерес проявяват пловдивчани към ваксините, отворен е втори пункт за ваксинация в сградата на инспекцията

 „Хората трябва да бъдат спокойни, че има достатъчно ваксини. Няма партиди с изтичащ срок на годност преди края на годината. Над 2 милиона са наличните в страната ваксини. Не очаквам да се стигне до ситуация с недостиг. Гражданите на и над 65 г. могат безплатно да се ваксинират и срещу сезонния грип. 230 000 дози от безплатните ваксини вече се разпределят при общопрактикуващите лекари. Достатъчно противогрипни ваксини са осигурени и в аптечната мрежа. Тази година броят им е по-голям спрямо предходната“, информира  изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, цитиран от МЗ.

 Тенденцията за последните 10 дни е на ден да се поставят между 6000 и 8000 ваксини. През последните 2 дни се отчита значителен ръст - 13 500 дози са поставени в сряда, а над 28 000 вчера. Ваксината на Pfizer остава най-предпочитан.