Повече от два пъти по-голямо търсене на ваксини отчита Регионалната здравна инспекция в Пловдив. Само за вчера са поставени приблизително 130 дози, сравнено с 60 за предходния ден.  Това съобщи за TrafficNews зам.-директорът на инспекцията д-р Аргир Аргиров.

Заради засиления интерес РЗИ е отворил още един пункт за ваксинация в сградата и има готовност този режим на работа да се запази и през уикенда. Към този момент обаче не се обмисля разкриването на допълнителни изнесени имунизационни пунктове в града, тъй като сегашната бройка от 30 покрива нуждите на пловдивчани.

Доктор Аргиров поясни, че временни смущения със системата на регионалните инспекции се усеща, подобно на системата HIS. Поради тази причина те нямат достъп до точните данни на ваксинирани за денонощието в Пловдивско. Това се отразява и при хората, които чакат документи за завършен цикъл на ваксинация. Той напомни, че сертификат може да бъде изваден на място в здравната инспекция.

„Днес имаше една опашка за сертификати, една за ваксини. Покачване на интереса има, но това не е категоричен ръст. Преди време само един кабинет правеше по 100-120 ваксини на ден“, допълни зам.-директорът.

Д-р Аргиров коментира и забраната към ангажирани в здравните сектори без „зелен“ сертификат да ходят на работа. Заместник-директорът разясни, че приблизително 60 на сто от медицинските работници в Пловдивско са или ваксинирани, или преболедували. Новата заповед обаче е допринесла до засилване на интереса към първа игла и от тяхна страна, допълни той.

Яснота бе внесена и по темата с притеснението на пловдивчани, че срокът на годност на ваксината Pfizer изтича. По негови думи това не е само е Пловдив, а важи за цялата страна.

„Ваксините са годни и одобрени за употреба. Каквото се подаде към нашата област от София, това използваме. Аз лично, както много мои колеги, си поставихме трета доза. Нямаше да го направим, ако тя е с изтекъл срок, нека пловдивчани са спокойни“, сподели Аргиров.

Все още РЗИ-тата обаче не разполагат с конкретна методика, спусната от Министерството на здравеопазването как точна трябва да процедира в качеството на контролен орган по новата заповед на министър Кацаров.  „Ние работим по документи, нямаме нищо черно на бяло“, заяви той.

 Що се касае до разпределението на безплатните тестове, спуснати от МЗ, от РЗИ също са в неведение. „В момента, в който ги получим, те ще бъдат разпределени където е необходимо“, допълни Аргиров.