Голямото количество месо, риба, яйца, кашкавал и сирене, които ежедневно хапваме, може сериозно да навреди на здравето ни. Причината е, че тези храни водят до образуване на киселинна среда в организма, което пък предизвиква хронични болести, смущения в обмяната на веществата, подагра, различни възпаления, мигрена, язва и рак. Свръхпроизводството на киселини в стомаха се получава и от злоупотребата с кафе, алкохол, цигари, газирани напитки, бира, чипсове и захар, както и от стрес и негативни емоции.

„Стресът изчерпва калция от костите, а това е елементът, необходим за поддържане на нормалното Ph на организма. Много хора вече са наясно, че когато има отклонение в нормата на Ph, това е сериозно основание за развитие на ракови клетки. Затова предразположените да вкиселяват средата в организма задължително трябва да са на алкална диета”, обяснява Ива Иванова, която от години се занимава с въпросите на здравословното хранене. Тя съветва всеки периодично да си прави изследване за КАС (киселинно-алкално състояние) в лаборатория или с домашен Ph метър. Да следи показателите си и ако системно има отклонения от нормите, задължително да вземе мери с промяна на начина си на хранене. 

Изследването за КАС не се поема от Здравната каса, но няколко пловдивски лаборатории го правят срещу 8-10 лева. Ph тест лентичките се продават в магазините за здравословни храни и струват между 18 и 28 лева комплектът. Тестуването става съвсем лесно вкъщи със слунка или урина. „Скалата има деления от 1 до 14, в които съотношения от 1,0 до 6,9 се считат за киселинна среда, 7,0 е неутрална, а от 7,1 до 14 е алкална”, посочва Ива. Според нея, за да не изчерпваме запасите си от калций, е необходимо в ежедневното ни меню да присъстват 70% алкализиращи храни и 30% окисляващи. Със забързания начин на живот, напрежението и яденето на животински храни на крак или на бюрото в офиса обаче сме обърнали съотношението алкализиращи-окисляващи храни наобратно.

Какви са симптомите, че киселинността ни е висока?

Отпадналост сутрин и мигрена, затруднено концентриране и запаметяване, раздразнителност, прекалено мазна кожа при събуждане, обилно потене при леки напрягания, лош дъх и обложен език рано сутрин, затруднено храносмилане, събуждане по няколко пъти нощем, болки в тялото, мускулите, схващания. 

Алкалоза – когато телесните сокове станат прекалено алкални

Прекалено алкалната среда също може да бъде опасна. Съществува състояние, наречено алкалоза. То може да възникне, когато pH е над 7.45. Клиничните симптоми за алкалоза включват мускулно потрепване, диария, спазми, недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка, замаяност, еуфория, бледост, обърканост, намалена умствена работоспособност, несвързан говор, треперене. При задълбочаване на това състояние може да се стигне до припадъци, кома или дори смърт.

Как да върнем баланса на pH?

Спазването на балансирано хранене може да помогне. Ако нивата ви са твърде киселинни, увеличете количествата плодове и зеленчуци, които консумирате. Ако нивата ви са твърде алкални, увеличете киселинните храни.

Алкални

Лимон, хималайска и морска сол, хлябна сода, коприва, спанак, лапад, листа от цвекло, киселец, тученица, кълнове, чесън, краставица, диня, пъпеш, пресен хрян, сурови люти чушки.

Средно алкализиращи, които могат да се ядат в голям обем, са почти всички сурови и добре узрели плодове, зеленчуци и кореноплодни (узрели банани, фурми, портокали, ананаси, мандарини, манго, папая, киви, нектарини, праскови, кайсии, райски ябълки, круши, тикви, моркови, тиквички, домати, чушки, лук, карфиол, броколи, земна ябълка, джинджифил, малини, къпини, ягоди, череши), всички билки и билкови чайове.

Киселинни

Алкохол, кафе, житни растения, яйчен крем, лекарства, всички видове брашно, почти всички ядки и семена (бадеми, кашу, макадамия, лешници, бразилски орех, тиквено семе, сусам, конопено семе, слънчоглед), като накиснатите предварително във вода ядки и семена са по-малко окисляващи от ненакиснатите. Единствената ядка, която е алкализираща са кестените. Трябва обаче да се внимава особено с орехите, които са по-силно окисляващи от другите ядки. Всички зърнени и бобови култури са слабо или средно окисляващи, като намаляват своята киселинност при накисване във вода или покълване.