21 души са с потвърдена диагноза морбили у нас, 17 от тях са деца, обяви пред "Дарик" главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Сред новоинфектираните е и 27-годишен мъж, който е внесъл вируса на дребната шарка от Италия.

При болните деца от Банско и Разлог вероятно говорим за внос от Македония, където вирусът отне живота на три деца, допълни д-р Кунчев.

Има ли опасност от епидемия?

"Към тези 17 се прибавят още 4, които току-що ми съобщиха, и така стават 21. От всички тях – три са деца от същата група, които са пребивавали в Детското отделение в Разлог, където е станал контактът", посочи д-р Кунчев.

2, 3, 5... 10 случая – взрив на морбили! Колко опасна е болестта?Какво трябва да знаем за това заболяване, а и за ваксините?

"Вносът е вероятно от Македония, даже и тези, които са в Банско и Разлог, като за Банско имаме данни, но за Разлог не можем да открием източника, защото заболяването е толкова заразно, че става много бързо и лесно. Няма нужда да си с някой в една стая часове. Достатъчно е да се разминете в коридора и пак може да стане заразяване. Така че вносни са засега", допълни той.

Според Кунчев засега е рано да се говори за епидемия, тъй като у нас има отделни гнезда на болестта.

"Това, че ще изникват отделни случаи или малки епидемични взривове по градини, ясли, отделения, това не е толкова страшно. Въпросът е ще може ли да намери достатъчно неимунни хора, че да предизвика епидемия. Аз мисля, че условията са доста по-различни при нас. Обхватът ни последните години не е лош и чак до такива стойности, като украинските, румънските и сръбските, надали ще стигнем, но всичко зависи от това колко добре са си свършили работата и родителите, и личните лекари", успокои главният здравен инспектор.

За децата от Разлог, които са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на УМБАЛ "Св. Анна", д-р Петър Петров, началник на отделението, заяви, че са леко до средно увредени от болестта, но опасност за живота им няма.

Предстои им лечение с продължителност поне пет дни, преди да бъдат изписани. И петте деца не са били ваксинирани.

"Децата не са имунизирани, което предполага причината да се развие толкова бързо. Те в момента са в сравнително добро състояние, независимо че имаме заболяване, което би могло да се влоши", посочи д-р Петров и допълни, че тяхната задача е да не позволяват влошаване на тези състояния и да ограничат епидемично разпространение на заболяването.

Въвеждат извънредни мерки в Благоевград заради болните от морбилиЗатворено е детското отделение в Разлог

Децата са от четири месеца до шест годинки.

"Те са рискови деца в тази възраст, защото имунитетът от майката е спаднал и то трябва да си изработи собствен, затова е рисково дете. Независимо, че са с няколко заболявания децата, е хубаво да бъдат под наблюдение и да се следят постоянно. Да не се опитва домашно лечение", посочи още специалистът.