Американската администрация по храните и лекарствата разреши две промени във ваксината COVID-19 на Moderna, които могат да осигурят допълнителни дози от всеки флакон, съобщават в сайта на FDA.

 Агенцията заяви, че е одобрила нови флакони от Moderna, които могат да съдържат до 15 дози всеки, в сравнение с оригиналните флакони, проектирани да съдържат 10 . Освен това регулаторите казват, че доставчиците могат безопасно да извлекат до 11 дози от оригиналните флакони с 10 дози. Тези промени ще бъдат добавени към инструкциите за здравните работници.   

Moderna заяви в изявление, че планира да започне доставката на новите флакони с 15 дози през следващите седмици. Компанията представи актуализирани данни на FDA, показващи колко ваксина може да бъде извлечена от всеки флакон с помощта на различни видове спринцовки. 

FDA също така разреши ваксината Moderna да се съхранява при стайна температура в продължение на 24 часа след изваждането от хладилника, в сравнение с предишните 12 часа. Пробит флакон може да се използва до 12 часа, което е увеличение спрямо предходните 6 часа. Новите насоки са актуализирани в разрешението за аварийно използване на компанията.