Български лекари създадоха мобилно приложение без аналог в България, за да помагат на пациенти с термични травми. “Какво да правим при изгаряне” дава изчерпателна информация, представена и обяснена по достъпен начин, а целта е пациентите да се научат как да оказват първа помощ.

Апликацията е разработена от д-р Мартин Мартинов от клиниката по изгаряне и пластична хирургия на УМБАЛСМ “Пирогов”. “Какво да правим при изгаряне” дава висококачествена и удобна за употреба информация. Приложението работи и без наличие на интернет. Формулирани са точни и много ясни указания и илюстративни насоки за оказване на първа помощ при изгаряния в зависимост от механизма - гореща течност, пламъкови, електрически, химически или слънчеви изгаряния, обясняват от БГНЕС..

Към момента апликацията е достъпна за телефоните с Android и може свободно да бъде инсталирано от Google магазина. Предстои разрастване на проекта и се работи по създаването на версия за операционната система и на Apple.

Според данни 50-80 % от пациентите с изгаряне получават неподходяща или изобщо не получават първа помощ,. Голямата идея на приложението е да се предостави адекватна информация и да се редуцират грешките, които хората допускат, при оказване на първа помощ. Апликацията обяснява по лесен и достъпен начин не само какво трябва да направим, а и какво не бива да се прави при термични травми.

Правилно оказаната първа помощ след изгаряне може да намали тежестта и дълбочината на тъканната увреда и така да се предотврати образуването на белези, а при тежките изгаряния – да увеличи значително шансовете за оцеляване на пострадалия.