Висша международна организация на Червения кръст обяви план за 110 милиона долара за подпомагане на имунизацията на 500 милиона души по целия свят срещу COVID-19 на фона на опасения относно огромното неравенство в разпространението на ваксини между богатите и бедните страни.

Международната федерация на обществата на Червения кръст и Червения полумесец, обща организация на националните групи, обяви, че 50-те най-бедни страни в света са получили само 0,1% от общите дози ваксини, прилагани до момента в света - със 70%, приложени в 50-те най-богати държави.

В четвъртък федерацията предупреди, че подобно неравенство „може да доведе до смъртоносен и опустошителен ефект“, тъй като голяма част от човечеството, които остават неваксинирани, могат да позволят на вируса да се разпространи и мутира.

„Без равно разпределение дори тези, които са ваксинирани, няма да бъдат в безопасност“, заяви генералният секретар на федерацията Джаган Чапагайн в изявление.

Планът включва разпространение на национални ваксинационни кампании, стъпки за изграждане на доверие във ваксините и усилия за „противодействие на дезинформацията относно тяхната ефикасност“, се добавя в нея. Инициативата е да започне с 66 национални общества на Червения кръст и Червения полумесец, а други водят преговори със съответните им правителства.