Есенциалното масло от чаено дърво има множество ползи за кожата и представлява естествена алтернатива на множество конвенционални терапевтични средства. Маслото от чаено дърво допринася за облекчаване на сухотата по кожата и намалява дразненето и сърбежа. Установено е, че то е по-ефективно от цинковия оксид или клобетазон бутирата за лечение на екзема. Важно е да се прилага в комбинация с друго масло - носител и да се нанася веднага след почистване на кожата.

Антибактериалните свойства на маслото от чаено дърво го правят ценна част от грижата за кожата, склонна към омазняване. За тази цел може да се прилага в съчетание с ежедневния крем, продуктите за слънцезащита или други козметични средства, които нанасяме всеки ден.

Противовъзпалителните свойства на маслото от чаено дърво му предават ценна полза за облекчаване на дискомфорта при сърбеж на кожата. То облекчава дразненето и благоприятства контрола на възпалението. По този начин се осигурява предотвратяване на инфекциите, които могат да са причина за раздразнена кожа.

Противовъзпалителните свойства имат важно значение за облекчаване на болката и дразненето, които често са съчетани с оток и зачервявания. Някои проучвания са показали, че маслото от чаено дърво има ценни ползи за справяне с контактния дерматит. Тези ползи могат да се осигурят при правилното му нанасяне - чрез смесване с масло-носител. Маслото от чаено дърво допринася за лечение на лезиите, причинени от навлизането на патогенни микроорганизми през кожата. Съчетанието на това масло с конвенционалното лечение ускорява процесите на възстановяване и заздравяване на раните.

Употребата на масло от чаено дърво като част от грижата за скалпа осигурява ползи за елиминиране на пърхота. Това масло премахва натрупаните замърсявания, химикали и мъртва кожа по скалпа. Здравето на косата също се благоприятства от употребата на масло от чаено дърво - то придава хидратация и здравина на косата, но също така благоприятства растежа. Това масло е важна част от грижата за кожата при акне. Противовъзпалителните и антимикробните свойства позволяват облекчаване на зачервяването, отока и възпалението. Освен това, то може да осигури превенция и намаляване на белезите от акне и да придаде озаряване и гладък вид на кожата. Някои проучвания предполагат, че маслото от чаено дърво може да е от полза за лечение на псориазис. Това се дължи на ценните му ползи, които позволяват контрол на инфекциите и възпалението, докато същевременно стимулират ефективния имунен отговор.

Източник: Puls.bg