Чували ли сте за проблема „маскне”? А знаете ли как да се предпазите от него?

Въведеният наскоро термин сред дерматолозите описва проблемите, възникнали след продължителната употреба на предпазни маски за лице. Той описва влошаване състоянието на кожата в зоните, където маската се опира най-често.

Със затягането на мерките и изискването на все повече места, все по-продължително време да носим маски, повдигна много въпроси. Голям брой хора негодуваха срещу употребата на сходен тип предпазни средства по множество причини, но нито една от тях не засегна дерматологичните обстоятелства. Днес сме решили да ви представим именно този проблем.

С нас разговаря Д-р Виолина Тодева – специалист дерматолог. Д-р Тодева завършва Медицински университет Варна през 2005 г., а специалност Дерматология и венерология придобива през 2013 г. Има научни публикации в периодични издания на български и чуждестранни издателства и сайтове. Консултант е в Национален здравен портал, член е на Български лекарски съюз и Българско дерматологично дружество.

Апелираме към отговорна употреба на предпазни средства, но напомняме, че грижата за кожата, в качеството си на най-големия човешки орган, е не по-малка отговорност.

–Как се отразява носенето на маска върху състоянието на кожата на лицето?

–Със сигурност използването на маски е влошаващ фактор за много кожни заболявания, каквото е и акнето. До голяма степан какво точно ще бъде влошаването зависи и от маските, които се използва, но от друга страна, продължителността на употреба. При хората, които работят от вкъщи и използват предпазните маски само когато излизат навън, не се забелязва сериозно влошаване. Докато при други, при които се налага да употребяват маска редовно, определено се наблюдава значително влошаване.

–Има ли значиние материята, от която е изработена маската?  

–Определя основно степента на влошаване на проблемите с кожата. Цветните маски съдържат пигменти, които особено при изпотяване, което се среща често, се освобождава върху мокра кожа. Същото касае отделянето на власинки– синтетичните материали освобождават власинки.

Най-добре би било да се използват стандартни медицински маски, или такива без добавени цветове и текстилни субстанции. Добре е да се знае, че дори те не намалят негативния ефект от изпотяването и оклузията.

–Как трябва да се поддържа маската чиста?

–Най-добре е маските да се перат често, колкото по-често, толкова по-добре. Напръскването на маската с дезинфектант крие риск, защото контактът му с кожата може да доведе до допълнителна синсибилизация. Дори да използвате спирт, той може да бъде агресивен за кожата.

Ако желаете да пръскате маската с дезинфектант, то трябва да го оставите да се изпари. След това препоръчвам да се изпере маската с топла вода и сапун.

Малко е пресилен негативният ефект на перилните препарати. Стига човек да няма конкретна алергия към някоя от съставките им, то не се очаква агресивна реакция на кожата. Пералните позволяват добро изплакване, което в повечето случаи може да се окаже по-качество от това на ръка.

–Как да поддържаме добра хигиена на лицето си, за да избегнем влошаване на състоянието на кожата?

– Най-добре е, след като свалим маската след продължителна употреба, да измием лицето с вода. А изборът на подходящ измивен препарат зависи от спецификите на кожата, т.е. ако акнеична кожа, търсим препарат, подходящ за такъв тип кожа.

Със сигурност е ясно, че измиването с вода е абсолютно достатъчно с такъв момент. Понякога е по-добре да оставим кожата сама да се справя, отколкото да залагаме на продукт, които е неподходящ за кожата и съответния проблем.

–Какво можем да кажем на дамите, които носят грим под маската? Това създава ли допълнителна предпоставка за увреждане на кожата?

Да, това е интересен феномен. Хората, които носят грим, използват разнообразни и много продукти. Дали ще бъде фон дьо тен, крем-пудра или прахообразна, освен тях слагат и основа. Това натрупва няколко козметични продукта под маската. Неизбежно, ако кожата е смесен тип или акнеична, това влошава състоянието ѝ. Отнема се аерирането, което кожата получава по естествен начин.

Макиажът трябва да се подпира много внимателно. А колкото по-малко грим се носи под маската, толкова по-добре. Ако дамите държат да носят грим, тогава препоръчвам избора на  некомедогенен  продукт, а употребата на коректор и пудра да се сведе до минимум.

–Какво можем да кажем за грижата, която не е на локално ниво?

Никак не е изключена връзката между хранителния режим и кожата. Но това е по-често се отнася за розоцея, акне и комбинация със стомашно-чревен проблем.

В случая храната трябва да е балансирана, но по-скоро от здравословна гледна точка. Кожата влошава при хора, които приемат много калории и се хранят предимно с вредни храни.

–Каква грижа да полагаме към сухите и дехидратирани ръце, които се получават при прекомерна употреба на дезинфектанти?

–Сухата кожа на ръцете е често срещам проблем за зимните месеци. В случая, освен студеното време, се наблюдава използването на дезинфектанти много повече от когато и да било. Това, което можем да направим, е да ограничим до минимум използването на дезинфектант, като го заместим с измиване на ръцете с вода и сапун. Непосредствено след измиване, препоръчвам, хората да използват хидратиращ крем. Не винаги обаче в реални условия това е възможно. Докато сте ангажирани с работа, това не е съвсем удобно, защото се създава едно неприятно усещане на лепкавост.

Съветвам хората вечер, когато се приберат вкъщи, след измиване и подсушаване да нанасят крем. Това може да се повтори преди лягане и рано сутрин.

Рядко проблемите с хидратацията излизат извън контрол, за да се наложи изписване на по-специфичен крем за лечение на проблема. Обикновено нещата може да се влошат, ако човек пропуска да компенсира дехидратацията от дезинфектантите с кремове за грижа.

–По какво можем да разберем, че проблемът е задълбочен и има нужда от преглед при специалист?

–Тогава, когато зачервяването е силно видимо и не отшумява при нанасяне на крем. Ако след третиране на кожата вечерта, на сутринта тя отново е суха и зачервена, има разраняване и е добила жълтеникав вид. В такъв момент кожата е на усещане и допит по-плътна, груба и оточна. Но, дори и в тази фаза, има какво още да се направи, нещата не са излезли извън контрол. Въпреки това е добре човек да се консултира с дерматолог.

 

Д-р Виолина Тодева съветва хората да не прибягват към козметика, която съдържа прекомерен брой съставки. Добре би било да се заложи на по-малко и по-естествени съставки. Тя коментира, че парфюмните лосиони са твърде леки и не успяват да се справят с необходимата хидратация за кожата, особено ако тя е по-засегната.

Важно е също да не се прекалява с хидратиращата козметика по отношение на грижа за лицето. Ако допуснем това, лишаване кожата от възможността сама да се справи с проблемите. Натрупването на козметични кремове в съчетание с продължително носене на предпазни маски, допълнително утежнява ситуацията за космено-мастните фуликоли, като запушва техните отвърстия.