Атанаска Благова е професионален масажист от 12 години. Завършила е Медицинския колеж в Пловдив, има редица сертификати от допълнителни курсове за класически и лечебен масаж, както и за рефлексотерапия. 12 години работи в студиа и фитнес центрове, а от 2012 година работи самостоятелно. В студиото си в Пловдив прави класически масажи и обучава хората, които искат да усвоят занаята. Ето какво споделя Атанаска Благова пред TrafficNews.bg 

-Какви са цените на вашите услуги?

-Цената на частичен класически масаж с продължителност от 20-30 минути е 15 лева, а цял, който включва масаж на гръб, крака и ръце - 30 лв. Когато се работи като профилактичен масаж и клиентите ми идват редовно, тази цена за частичен е 5 лева, а за цял е 10 лева.

-Това не са ли ниски цени за този вид услуги?

-Често съм обвинявана за ниската цена на масажа. Когато целим да си починем и отпуснем за кратко, е нормално това да не е често и да търсим лукс и спокойствие. Съответно там цената е по-висока, когато сме при висококвалифициран рехабилитатор, кинезитерапевт или физиотерапевт. Когато използваме неговите знания и умения, е нужно да заплатим съответния труд. Класическият масаж като профилактичен се прави често, знанията и уменията, които се използват, са с доста ограничена възможност и това трябва да съответства на неговата цена.

-Колко често е здравословно да се прави масаж?

-За да бъдем не само приятни, но и полезни, честотата на посещение на масаж зависи от индивидуалното натоварване. Няма зависимост веднъж седмично или месечно. На такъв тип масаж се ходи след тежка седмица, натоварен график и дискомфорт от дълго стоене в статична поза.

-Има ли търсене на такъв тип класически масаж?

-Да, има много голямо търсене, но на малко места се работи по този начин. Причината за това е, че към масажа се подхожда като към лукс или лечение. А тези, които се нуждаят от такъв масаж, са почти всички активни хора.

-Какви са съветите, които давате на вашите курсисти?

-След като завършат курса, да осигурят на своите клиенти максимално високо качество и реална цена на услугата. Всеки от нас, когато има кариес, се обръща към стоматолог, но си мие и зъбите ежедневно. Високата цена на класическия масаж е същото като пастата за зъби да ни я продават на цената на една пломба. Затова един масаж на тази цена е достатъчно ефективен като профилактика, но слаб като самостоятелно лечение. Целта на класическия масаж е да поддържа тялото раздвижено, а не лечение. Ако искате да се поглезите, посетете спа центрове с богато разнообразие на услуги и продукти.

-Може ли всеки да се научи да прави такъв масаж?

Да. Единственият позволен от българското законодателство масаж, който може да се практикува от хора без медицинско образование, е козметичният с неговите подвидове.

-Какво се изучава в един такъв курс?

-Всеки може да разбере какво включва изучаването на масажа по време на кратките курсове, които организирам. На тях запознавам желаещите да практикуват с това какво се изучава в един курс, каква възможност за реализация се дава след него, а и сами да опитат някои от изучаваните похвати.

-Кога ще бъде следващия такъв малък курс?

-Подобни малки курсове ще бъдат организирани периодично. Най-близката дата е 4 март. Повече информация за начина на протичане, записване и друга полезна информация, може да откриете на страницата във фейсбук - Idest.

Ако има хора, които искат да бъдат обучени професионално с издадени сертификати за това, могат да ни намерят в Пловдив на адрес ул. Добротич 12 или да позвънят на телефон 0897 553 568.