От години ракът е сред водещите причини за смъртност в световен мащаб заедно със сърдечно-съдовите заболявания. Онкологичните са много различни видове, могат да засегнат почти всеки орган и система в човешкото тяло, а за причините за тях не спират да се правят научни изследвания с цел по-ефективна превенция и профилактика.

И въпреки че не във всички случаи ракът е предотвратим, често неговата поява и начин на развитие зависи в една или друга степен от начина на живот, който водим - хранене, сън, стрес и много други. А ново голямо изследване, проведено по инициатива на The World Cancer Research Fund (WCRF) и American Institute for Cancer Research извежда десетте основни препоръки, с които можем да намалим риска от развитие на някои видове рак с до 30%.

За целта на изследването са използвани данни за над 94 хиляди души на средна възраст 56 години. На базата на дългогодишно наблюдение се установява, че колкото повече хората се придържат към препоръките, толкова повече минимизират риска си от дигностициране с онокологично заболяване.

Ето и кои са те:

1. Поддържане на индекс на телесната маса в здравословната долна граница - между 18.5 и 24.9;

2. Два и половина часа тренировки седмично;

3. Спазване на балансиран хранителен режим, включващ поне 30 гр. фибри на ден и поне пет порции плодове и зеленчуци;

4. Ограничаване на бързите и преработени храни;

5. Не повече от три порции червено месо на седмица;

6. Избягване на напитки с добавена захар;

7. Въздържание от алкохол;

8. Кърмене за минимум шест месеца;

9. Избягване на медикаменти за превенция на ракови заболявания;

10. Спазване стриктно на лекарските препоръки, ако се стигне до диагностициране с рак.

Сред препоръките определено се откроява кърменето, което отдавна е определено от лекарите като ефективна превенция срещу рака на гърдата. А причината е намаляването на нивата на хормона естроген по време на процеса на производство на майчино мляко.

Храненето също безспорно има пряка връзка с риска от развитие на рак. Когато ядем вредни храни, това води до повишаване на теглото, а с него се забелязват и специфични хормонални промени, които могат да доведат до по-бързо развитие на туморните клетки, предава Daily Mail.

Червеното и преработеното месо съдържат редица съединения и вредни вещества, които, когато попаднат в организма, образуват други съединения, които могат да увредят клетките, покриващи дебелото черво, и така да доведат до развитието на рак.

Що се отнася до алкохола, при преработването му в тялото се отделя химикалът ацеталдехид, който може да предизвика увреждане на ДНК, което е свързано с множество ракови заболявания.

 

Източник: lifestyle.bg