В областта на педиатричните лекарствени форми има огромни проблеми и те са от много години. Основният е свързан с това, че липсват специфични лекарствени продукти, които да са приготвени за деца, а това води до масовата употреба на медикаменти, предназначени за възрастните, които не са съобразени с детския организъм и неговите нужди. Това каза за clinica.bg проф. Милен Димитров, зам.-декан на Фармацевтичния факултет към Медицинския университет в София и председател на Българската асоциация за специфични лекарствени форми.

Според него е категорично неправилно разглеждането на детето като един умален организъм на възрастен. Изключително трудно е обаче да бъде създаден един специфичен лекарствен продукт за всички възрасти на детето, защото то непрекъснато се развива - от новородено, до пубертета.

"Трудно е и да се стимулират фармацевтичните фирми да създават подобни лекарства. Обикновено компаните се стремят да направят продукт, който да се използва от огромна популация. Нормално е те да искат да да си възвърнат инвестициите. А когато децата са една такава хетерогенна група, се оказва, че те трябва да разработят лекарство, предназначено примерно за бебета до 6 месеца или до 2 години, и това създава затруднения", обясни той.

Според проф. Димитров друг огромен проблем с това, че не се провеждат клинични проучвания с деца в достатъчна степен. "Преди 1980 г. дори категорично се смяташе, че такива изследвания не бива да се правят. И за съжаление по този начин се лишават децата от терапевтичния напредък в тази област".

"Старият вариант преди години беше т. нар. екстемпорална форма на приготвяне на лекарства, т. е. по рецепта, написана от лекаря за съответното дете, за съответното заболяване, като тя е съобразена с неговите физиологични особености. Имаше възможност в аптеките да бъдат приготвени такива лекарствени продукти. И това е много голямо предимство, защото могат да се направят с минимални количества помощни вещества, да не се добавят към тях консерванти, антиоксиданти, които е нормално да присъстват в един лекарствен продукт със срок на годност, примерно 5 години", уточни той.

По думите му до момента лекарствените форми за децата са основно в течни форми, но се оказва, че това не е най-добрия подход.

"На първо място голяма част от лекарствените вещества са горчиви, солени и е много голямо предизвикателство да се направи течна форма, в която да се прикрие този неприятен вкус. Другият голям проблем на течните форми е осигуряването на тяхната стабилност. Не може да се каже за един продукт, че е е годен за употреба 2 седмици".