26 март е Световният ден за осведомяване на хората относно епилепсията – Ден на лилавото. Всяка година посланието е да се облече нещо лилаво в знак на толерантност към хората с това заболяване.

Според данни „Лилавият ден“ идва от едно малко момиченце от Канада. Детето решило да не се срамува повече от болестта си и казало в училище: „Обявявам този ден за Лилав ден и на този ден ще ви разказвам какво е епилепсия“.

Епилепсията е едно от най-разпространените неврологични заболявания. То се характеризира с повтарящи се, от нищо непредизвикани, епилептични припадъци. Днес един на всеки сто души в света е болен от епилепсия.

В България няма реална статистика за хората с епилепсия. Световната здравна организация определя, че 1% от населението е с това тежко неврологично и най-често срещано заболяване!

Всяка година говорим и пишем за проблемите на семействата, грижещи се за деца и лица с епилепсия. Да ги напомним и на днешния ден:

- достъп до диагностика и лечение

- труден достъп до образование-детски ясли и детски градини, училища, университети!

- социални услуги в подкрепа на децата и лицата с епилепсия и техните семейства

- достъп до трудова заетост

- достоен живот за семействата грижещи се за деца с епилепсия в т.ч. възможност за пенсиониране на родителите полагали грижи за болното си дете всеотдайно.

- Постигане на по-голяма информираност, чуваемост, чувствителност и отзивчивост към проблемите на децата и лицата с епилепсия и техните семейства.