Заедно с нарастването на болните с COVID-19 в Пловдив и областта се разпространява и летен вирус. Според наблюденията на личните лекари симптомите при двете инфекции са сходни.

Обикновено летният вирус започва с втрисане и много висока температура, която пациентите вдигат буквално за часове. Тя може да надвиши 39 градуса. Другите симптоми са отпадналост, гадене и повръщане, липса на апетит, главоболие. Някои хора имат кашлица и хрема. Обикновено обаче протича леко, в рамките на 2-3 дни с прием само на температуропонижаващи медикаменти и витамини, както и голямо количество течности.

Летният вирус е опасен за бебетата и малките деца, при които повръщането и диарията могат бързо да доведат до обезводняване на организма. В тези случаи се изисква лекарска намеса.

Медиците посочват, че е трудно да се различат острите респираторни заболявания само по клинични признаци, тъй като те са идентични. Вариантите на „Омикрон” BA.4 и BA.5 имат изключително грипоподобна симптоматика – втрисане, силно главоболие, силна умора. При тях по-рядко настъпва загуба на мирис и вкус, което беше характерно за първите варианти в началото на пандемията.

По тази причина единствено бързите антигенни тестове дават яснота дали става въпрос за COVID-19 или за летен вирус. И в двата случая обаче медиците препоръчват болният да се изолира, за да не зарази останалите членове на семейството.

И съветите да се предпазим са еднакви – спазване на добра лична хигиена и физическа дистанция при общуване, носене на предпазна маска на местата, където има струпване на повече хора, ползване на дезинфектанти.