Протокол за диагностика и лечение на COVID-19 бе публикуван на сайта на Българсик лекарски съюз. Протоколът е изготвен от д-р Румен Хичев на основата на препоръките на групата към Университета Джонс Хопкинс и Университетската клиника в Масачузетс, САЩ.

Краткото упътване няма претенциите да бъде изчерпателно и окончателно ръководство за диагностика и лечение на болни с COVID-19, тъй като е изготвено на основата на данни, които са актуални към месец март, 2020 г, и които подлежат на по-нататъшна актуализация в съответствие с големия обем новопостъпваща информация в хода на пандемията от COVID-19, обясняват от съсловната организация.

Някои от параметрите са представени в империални метрични единици, каквито се ползват в САЩ, но могат лесно да бъдат конвертирани в SI- единици, каквито се ползват в европейската здравна система. Целта на упътването е да даде само общи насоки относно диагностичната и лечебна концепция, но детайлните и окончателни клинични решения принадлежат и са отговорност на конкретния лекуващ лекар, допълват от БЛС.

Целият документ може да видите ТУК