Специалисти от Медицинското училище в Ню Йорк проведоха проучване, включващо повече от 12 хиляди пациенти, за да установят дали приемането на лекарства за високо кръвно може да повлияе на тежестта на коронавирус и по принцип да увеличи риска от заразяване с COVID-19.

Тези въпроси бяха формулирани в средата на март от лекари от Американската сърдечна асоциация - експерти изразиха загриженост относно нарастващата честота на COVID-19 сред пациентите с хипертония.

„Почти половината от възрастните американци страдат от високо кръвно налягане, а пациентите със сърдечни заболявания са известни с по-голяма уязвимост от COVID-19. Ето защо е изключително важно да се разбере връзката между използваните лекарства и коронавирусната инфекция “, обясниха кардиолозите.

Съобщава се, че ново проучване не разкрива връзка между коронавирусната инфекция (и тежестта на заболяването) и лекарствата с високо налягане - АСЕ инхибитори, блокери на ангиотензиновите рецептори (ARBs), бета-блокери или блокери на калциевите канали.

Специалистите посъветваха пациенти с хипертония да продължат да приемат предписаните лекарства.

Снимка: rg.ru