Екип от лекари спаси живота на млад пациент, който постъпил в Клиниката по уши нос и гърло на УМБАЛ Каспела с мозъчен абсцес и реална опасност за живота. Операцията е извършена от началникът на Клиниката проф. д-р Илия Йовчев и доц. д-р Димитър Пазарджиклиев.

Заболяването е могло да доведе до спиране на дишането и сърдечната дейност на младия мъж.

Пациентът е бил опериран преди две години в университетска болница в Англия, където също постъпва с мозъчен абсцес. След извършена операция там и след 8-седмично лечение с антибиотици, той напуска държавата. Две години по-късно постъпва в болницата в Пловдив с главоболие, подуване на лявата околоушна област и клепнало ухо. За негов късмет гнойта е тръгнала  не към мозъка, а към кожата, но се е образувал голям абсцес.

„Две години тази хронична инфекция е тлеела и избила. Този път не към черепа, а зад ухото. Когато ние отваряме ухото, виждаме, че това заболяване стои в него. То не е отстранено напълно, какъвто е протоколът за лечение.“, съобщи проф. д-р Илия Йовчев – началник на Клиниката по уши нос и гърло на УМБАЛ Каспела.

Той поясни, че това заболяване има свойството да руши костта, както кариесът при зъбите.

„Понеже между средното ухо и базата на черепа има милиметри, съществувала е реална опасност инфекцията да отиде в мозъка“, казва още проф. Йовчев.

„Тук се касае за хронично възпаление на средното ухо, което е довело до усложнение. Това нещо задължително се оперира и целта на операцията е да бъде отстранено напълно заболяването, подобно на туморите. В случая не се касае за тумор, но тъй като става въпрос за животозастрашаващо усложнение, много важно беше да се отстрани напълно.“, разказа доц. д-р Димитър Пазарджиклиев.

Според него пропускът в Англия е бил, че не е отстранено първичното огнище и не е проследено състоянието на пациента.

„Сега съм добре, ухото ми също. Нямам болка и съм благодарен на лекарите от УМБАЛ Каспела“, споделя младият пациент, който днес беше изписан успешно.

Лекарите съветват при всяка една болка в ухото, хората да вземат мерки. В днешно време има силни антибиотици, които предотвратяват усложнения, но винаги има риск инфекцията да проникне в мозъчните структури и по тази причина препоръчват консултация със специалист.