Ноември е месецът, посветен на борбата с рака на белият дроб. Отделението по образна диагностика, съвместно с Клиниката по гръдна хирургия на УМБАЛ Каспела, организират кампания за откриване на рака на белия дроб, като целта е да насърчи хората от рисковите групи да направят изследване и консултация за оценка състоянието на белия им дроб.

Рисковата група пациенти включва: сериозни пушачи с данни за 15, 20, 30 пакетогодини, които в момента пушат или са непушачи през последните 15 година;хора на възраст между 50-80 години; експозиция на азбест, радон и други канцерогенни агенти; фамилна обремененост; хронични белодробни болести.

Образното изследване включва ниско дозова компютърна томография (скенер) на белите дробове и медиастинума. Изследването позволява триизмерна оценка на състоянието на белия дроб и визуализация на патологични находки при силно намалена лъчевата доза. 

Изследването ще се извършва всеки четвъртък на месец ноември от 9-до 17 часа след предварително запазен час на телефон 032/ 645 576 вътрешен 253 и на преференциалната цена от 100 лв. в блок 1, ет.1, каб.201. При наличие на установена патология след направеният скенер, имате възможност да се консултирате безплатно с гръден хирург от УМБАЛ Каспела. Д-р Чапкънов и д-р Чирлова ще преглеждат понеделник от 12 до 14 часа и четвъртък от 14 до 16 часа в блок 3 ет. 1 каб.102, без нужда от запазване на час.