За първи път в България беше извършена операция за частично протезиране на става. Интервенцията досега не е правена в Източна Европа. Иноватотивната технология помага за пълно възстановяване на ставни дефекти, съобщава БНТ, цитирана от dariknews.bg.

Проф. Пламен Кинов приложи новата технология за лечение на тежки ставни проблеми в столичната ИСУЛ-Царица Йоана. При нея се сменя само увредената част на ставата, а не, както до сега, цялата. Това помага за запазването на повече здрави тъкани и кости, а същото така възстановяването на пациентите е по-бързо. Пациентите могат да спортуват, да бягат, да тичат, да играят футбол и да изкачват планини, т.е. да имат абсолютно нормална функция след операцията, казва проф. Кинов.

Първият пациент от Източна Европа е бившият футболист на Общински футболен клуб "Карнобат" Теодор Тодоров. Целият му живот минава на терена, докато преди една година не получава сериозни ставни проблеми. Силните болки го разделят с любимия му спорт. Операцията за частичното протезиране на стави се поема от здравната каса.