Медици от болница в Ню Йорк извършиха първата трансплантация на трахея в света, пише Си Ен Ен. 56-годишната пациентка Соня Сейн била с увредена трахея от години, след като получила тежък астматичен пристъп и трябвало да се обдишва с вентилатор. В последствие са правени множество опити да трахеята й да бъде коригирана, но без успех.

Единственият начин Сейн да диша сравнително нормално било с трахеотомия – отвор в шията, от който тя си поема въздух и чрез тръба той стига до белите й дробове. „Това беше правилното решение за мен. Когато си поех въздух за първи път… беше рай“, казва Сейн след успешната процедура.

Д-р Ерик Генден, хирургът ръководил операцията, проучва трансплантацията на трахея в последните 30 години. Трансплантирането на подобни органи, които са в по-дълги сегменти е изключително трудно за осъществяване, обясняват лекарите.

„Още когато бях студент ми беше много странно, че могат да бъдат присадени дробове, бъбреци и сърца, но не и трахеята“, казва той в интервю през Си Ен Ен. Най-голямото предизвикателство пред медицинския екип било как да създадат кръвоснабдяване на трахеята, която е изключително комплексен орган с много малки кръвоносни съдове. С проучването си д-р Генден открил, че по-големите кръвоносни съдове, които са с размери на спагети, могат да осигурят достатъчно кръв за донорската трахея.

Операцията продължила 18 часа и в нея се включили около 50 различни специалисти. Сега пациентката се намира в болница под наблюдение, но лекарите казват, че няма никакви индикации тялото й да отхвърля новия орган. Сейн вече диша и се храни нормално, но все още има отвор в шията си, за да могат лекарите безпроблемно да преглеждат трансплантираната трахея. След няколко седмици, обаче, и той ще бъде затворен.