Старо хапче против малария може да се окаже ефективно при лечението на COVID-19. Става въпрос за хлороквин - открит през 1934 година от Hans Andersag и принадлежащ към голямата група на лекарствата, известни като антималарици. 

Лечението на бизнесменът Кирил Домусчиев включва именно употребата на хлороквин. Това заяви самият той, с живо включване от болницата, където е настанен в момента до пълното му възстановяване.

Бизнесменът сподели още, че преговаря с големи фармацевтични компании, за да закупи лекарството срещу малария, което дава добри резултати при лечение на болни с коронавирус. Той иска да дари големи количества на болниците. 

Кирил Домусчиев от болницата: Заразих се във Франция преди 10 дниБез паника, не е чума, заяви бизнесменът

Използването на хлороквин, в борба с коронавируса дава добри резултати и в Китай, където до скоро бе огнището на заразата. 

Президентът на САЩ Тръмп говори за старото лекарство против малария, като един от начините за борба с вируса. Той го нарече потенциалното лекарство за „смяна на играта“.

На брифинг, той заяви, че иска да ускори одобренията на ваксини и лечения за борба с пандемията. Все още няма одобрени лечения, но медицинските изследователи по света изучават няколко широко достъпни лекарства, включително хлорохин, за да видят дали те могат да имат положителен ефект.

Хлорохинът е евтино генерично лекарство, което се използва в продължение на 70 години срещу малария и е показало обещаващи резултати при лабораторни тестове срещу новия коронавирус. Все още обаче, няма достатъчно доказателства за категоричната ефикасност срещу коронавируса.

Производители вече работят по увеличаване на производството, за да се предотврати недостигът.

„Ако клиничните данни покажат, че този продукт може да бъде обещаващ при лечението на COVID-19, ние знаем, че ще има увеличено търсене за него“, казва откривателят на хлорохинът Хан.

„Ще предприемем всички стъпки, за да гарантираме, че хлорохинът остава на разположение на пациентите, които го приемат за лечение на тежки и животозастрашаващи заболявания като лупус.“

Илън Мъск също подкрепи откритието: „Може би си струва да разгледаме хлорохин за лечение срещу COVID-19“ - заяви той. 

Приложението на хлороквин, независимо дали се касае за профилактика или лечение на малария или в комплексната терапия при автоимунни заболявания, се контролира от лекуващия лекар.

Дневната доза, честота на прием и продължителност на лечебния курс се определят от лекаря, като всяка промяна в лечебния план се консултира предварително с него.

До момента, лечение с хлороквин се прилага при съмнения за малария, при доказана малария или за профилактика преди пътуване, посещение или пребиваване в ендемична географска област, пише Фрамар.

Винаги приемайте лекарството съгласно препоръките на вашия лекар и не предприемайте самоцелна промяна в лечебния курс. Приемът на по-високи от препоръчаните от вашия лекар дози крие риск от изява на нежелани ефекти и токсични реакции, докато приемът на по-ниски дози или по-кратък курс на лечение крие риск от заразяване с малария или влошаване на общото състояние.

Самоцелната промяна в лечението крие съществени рискове за здравословното състояние на пациента и е абсолютно противопоказана. При прием на по-високи дози или за по-продължителен период са възможни нежелани ефекти и токсични прояви, а самоцелното прекратяване на лечението крие риск от обостряне на болестта, заразяване с малария и влошаване на цялостното състояние.

Добрата ефективност на хлороквин се корени в неговите основни ефекти, които включват антипротозоен (антималариен), противовъзпалителен, хемосенсибилизиращ и лъчесенсибилизиращ. Въпреки че точният механизъм на действие на лекарственото средство не е напълно изяснен, хлороквин води до потискане на паразитния ензим хем полимераза, който от своя страна задвижва реакция, водеща до натрупване в маларийния плазмодий на токсични субстанции и неговата смърт.

При кои заболявания се прилага лечение с хлороквин?

Поради своите добри антималарийни, противовъзпалителни, хемосенсибилизиращи и радиосенсибилизиращи свойства хлороквин намира приложение не само като основно средство за профилактика и лечение при различните форми на малария, но също и при широка гама автоимунни заболявания с различна локализация.

Най-добре проучена е употребата му в борбата с малария, като се назначава при наличие на чувствителност на маларийните плазмодии към него.

В много страни различните щамове, особено Plasmodium falciparum, показват негативна тенденция към развитие на лекарствена резистентност. В тези случаи употребата на хлороквин не се увенчава с търсения и така желан успех и лечението (както и профилактиката) изисква алтернативни средства и употреба на други антималарици или антибиотици (например доксициклин също намира приложение за лечение и профилактика на протозойното заболяване).

В определени ситуации агентът се прилага и за лечение на различните форми на амебиаза, главно при екстраинтестинално засягане (например при ангажиране на черния дроб, белия дроб и други локализации извън чревния тракт).

Поради способността си да потиска имунната система и относително добре проявената противовъзпалителна активност хлороквин намира приложение и в комплексното лечение на някои автоимунни заболявания.

Обикновено се прилага в комбинация с други лекарствени средства или медицински манипулации, като се препоръчва индивидуализиране на терапията при всеки отделен пациент за постигане на оптимални резултати.

Какви рискове, нежелани ефекти и противопоказания крие лечението с хлороквин?

Неправомерната употреба на хлороквин (прием в по-високи дози, прием с други лекарства, прием при определени подлежащи увреждания и други) крие своите рискове, поради което пред започване на лечението е необходим подробен разпит и преглед на пациента, при необходимост провеждане и на съответните изследвания.

Препоръчва се разясняване на пациента за възможните нежелани ефекти от употребата на хлороквин, като целта е при наличие на сериозна реакция последният да уведоми своевременно своя лекуващ лекар за предприемане на необходимите мерки.

Към възможните нежелани ефекти, описвани при лечение с хлороквин, се включват:

стомашен дискомфорт, гадене (наблюдава се по-често при прием на хлороквин на гладно)
прояви, дължащи се на намаляване на кръвната захар, като например главоболие, световъртеж, замайване, слабост, сънливост
прояви, дължащи се на увреждане на черния дроб, като например потъмняване на урината, изсветляване на фекалните маси, пожълтяване на кожата, склерите и лигавиците, липса на апетит, стомашен дискомфорт
зрителни нарушения
промени в настроението
халюцинации, гърчове
фотосенсибилизация (повишена чувствителност на кожата към ултравиолетовите лъчи, което налага използване на подходящи слънцезащитни продукти)
нарушения на слуха, шум в ушите
токсична епидермална некролиза (синдром на Stevens-Johnson)
ускорен пулс, ритъмни нарушения, сърдечна недостатъчност, удължаване на QT-интервала
алергични прояви (задух, обриви, сърбеж, зачервяване, повишение на температурата, подуване на езика, устните, лицето и други)
По време на терапията не се препоръчва шофиране, работа с машини и дейности, изискващи прецизност и контрол, тъй като препаратът често води до световъртеж, сънливост и обърканост.

Повишен риск от нежелани ефекти е налице при възрастни пациенти, при наличие на тежки подлежащи увреждания, както и при прием на други медикаменти.

Задължително уведомете вашия лекар при наличието на известна алергия (към хлороквин, хидроксихлороквин или други лекарства), наличие на зрителни нарушения, бъбречни или чернодробни увреждания, заболявания на сърдечно-съдовата система, дефицит на ензима глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа, псориазис, при честа злоупотреба със спиртни напитки, употреба на наркотични вещества.

Повишен риск от нежелани прояви и взаимодействия е налице при едновременна употреба с определени препарати, като например антиациди, циметидин, ампицилин, мефлокин, циклоспорин, тамоксифен, диуретици, амиодарон, МАО-инхибитори, изониазид и други.

При необходимост от едновременно лечение с тези агенти се препоръчва осигуряване на достатъчно голям интервал (средно четири часа) между приема на хлороквин и другите агенти.

По време на бременност употребата на хлороквин се назначава при необходимост с повишено внимание, като предварително се обсъждат възможните рискове и ползи (обикновено рисковете от заразяване с малария и последващите усложнения са многократно по-сериозни в сравнение с риска от приема на хлороквин през бременността).

При провеждане на химиопрофилактика или лечение с хлороквин се препоръчва проследяване състоянието на пациента и своевременно преустановяване на терапията при данни за сериозни нежелани ефекти или липса на желания ефект от терапията.