Пърхотът е състояние на скалпа, което причинява появата на люспи на кожата. Често се придружава от сърбеж.

Точната причина не е известна, но различни фактори увеличават риска. Не е свързано с лоша хигиена, но може да е по-видимо, ако човек не мие или мие косата си често.
Пърхотът може да бъде смущаващ и труден за лечение, но помощ е налична.

Основни факти за пърхота

Пърхот е често срещано състояние, но може да бъде смущаващо и трудно да се лекува.

• Не е свързано с хигиената, но измиването на косата може да помогне за премахване на стари люспи от кожата.
• Рисковите фактори включват наличието на определени кожни или медицински състояния и използването на неподходящи продукти за коса.
• На разположение са различни видове лечение, но по-тежки случаи трябва да се видят от лекар. 

Домашни средства за лечение

Лечението има за цел да спре пърхота, като забави възпроизводството на кожни клетки или противодейства на производството на дрожди, което може да е причината.
Стратегията ще зависи от възрастта на пациента и тежестта на състоянието. Има обаче някои промени в начина на живот и домашни средства, които могат да помогнат; те включват:

- Управление на стреса: стресът може да предизвика пърхот при някои хора, така че по-доброто му управление може да намали симптомите.

- Шампоан за пърхот: ако имате мазна коса и скалп, миенето ежедневно със специализиран шампоан може да помогне.

- Слънчева светлина: малко излагане на слънчева светлина може да бъде полезно. 

-Масло от чаено дърво: въпреки че има малко доказателства, някои хора смятат, че препаратите, които включват масло от чаено дърво, помагат за намаляване на симптомите на пърхот. 

Лечение 

Шампоаните и продуктите за скалп се предлагат в повечето магазини и аптеки. Те могат да контролират себореен дерматит, но не могат да го излекуват. 

Шампоани и препарати за скалп 

Преди да използват шампоан за пърхот, хората трябва внимателно да се опитат да премахнат люспестите петна по скалпа, доколкото това е възможно, Това ще направи шампоана по-ефективен. Шампоанът против пърхот е достъпен за закупуване онлайн. 

Съставки в шампоаните, които помагат 

Повечето шампоани против пърхот или противогъбични такива съдържат поне една от следните активни съставки:
• Кетоконазол: ефективно противогъбично средство. Шампоаните, съдържащи тази съставка, могат да се използват на всяка възраст.
• Селен сулфид: Това намалява производството на естествени масла от жлези в скалпа. Той е ефективен при лечение на пърхот.
• Цинков пиритион: Това забавя растежа на дрождите.

• Салицилови киселини: Те помагат на скалпа да се отърве от мъртвите кожните клетки. Те не забавят възпроизвеждането на кожните клетки. Много „ексфолианти за скалп“ съдържат салицилова киселина. Лечението понякога може да остави скалпа сух.
• Масло от чаено дърво: произлиза от австралийското чаено дърво (Melaleuca alternifolia), много шампоани сега включват тази съставка. Той отдавна се използва като противогъбично и антисептично средство.