Въпреки че коронавирусът SARS-CoV-2 и причиняваната от него болест - COVID-19 - са сравнително нови и научаваме нова информация за тях почти ежедневно, досега здравните специалисти са открили колко дълго продължава болестта и колко време е необходимо, за да се постигне пълно възстановяване от момента на инфекция.

Време за възстановяване

Световната здравна организация (СЗО) заявява, че средното време за възстановяване е две седмици. Най-честите симптоми включват кашлица и треска, но трябва да се обърне внимание и на болки в тялото, болки в гърлото и умора. При повечето хора всички симптоми обикновено изчезват до края на седмицата, а в някои случаи човек дори не е наясно, че е заразен, тъй като не показва никакви симптоми.

Ако сте развили симптоми на коронавирус и тестът показва, че сте положителни, от решаващо значение е да си почивате и да пиете много течности. През първата седмица симптомите обикновено са по-леки, отколкото през втората и в повечето случаи симптомите изчезват след две седмици.

Средното време, необходимо за проявяване на симптомите, обикновено е пет дни. Ако смятате, че сте били изложени на вируса и сте заразени, препоръчително е да останете в карантина / самоизолация за 14 дни.

Може да е различно, ако имате друго заболяване

Ако човек има предишно заболяване, възстановяването може да отнеме между три и шест седмици. Пациентите с респираторни заболявания, като астма или които имат диабет или заболяване, свързано с теглото, също се възстановяват по-дълго.

При някои състоянието може да се влоши между седмия и десетия ден. Пациентите имат затруднения с дишането и може да се нуждаят от медицинска помощ.

Въпреки че все още не е напълно изяснено как вирусът засяга децата, изглежда, че те също се нуждаят от толкова време, за да се възстановят. Децата в много случаи имат 90 процента по-малко симптоми от възрастните.

Ако смятате, че имате коронавирус, трябва да се изолирате, особено от хората, с които сте в домакинството, и да се свържете с лекар.