На отрицателните последици от седенето на едно място по цял ден може да се противодейства с около 40 минути интензивна физическа активност, пише Puls.bg.

Научно изследване показва, че дори и половин час упражнения е добър начин да се компенсира обездвижването за 10 часа. Анализът на 9 проучвания обхваща данни на над 40 000 доброволци от четири държави. Наблюдава се как физическата активност влияе на продължителността на живота.

Оказва се, че 30-40 минути умерена или интензивна физическа активност значително намалява смъртния риск при тези, които прекарват цял ден в седнало положение. 

Резултатите от анализа доказват, че дори и да сме прекарали месеци или години в седнало положение, включването на физическа активност никога не е излишно да се въведе и с чиято помощ можем да възвърнем предишното си здраве. Световната здравна организация определя, че седмично се нуждаем около 5 часа умерена физическа активност, или 2 часа и половина интензивен спорт, за да противодействаме на отрицателните последствия от заседналия начин на живот. 

Препоръчват се кардио упражнения като колоездене или бързо ходене. Но можем да предприемем и малки стъпки в ежедневието си за повече физическа активност. Качването по стълбите вместо взимането на асансьора, редовното изпълняване на домашни задължения като пускане на прахосмукачка или просто разходката са активности, които всеки може да предприеме. 

За заседнал начин на живот се смята прекарването на шест или повече часа на ден в седнало или легнало положение. Макар и да не му се обръща внимание, вредата на този начин на живот може да се прояви чрез изтощение, проблеми със съня, болки и покачване на телесна маса. 

Има много отрицателни последствия за организма от липсата на физическа активност –повишен риск от сърдечно-съдови заболявания като кардиомиопатия, коронарна болест на сърцето и дълбока венозна тромбоза. 

Освен това от натрупването на килограми може да се покачат холестеролът и кръвното налягане, както и да се появят проблеми с метаболизма, които да доведат до болести като диабет тип 2. Стоенето на едно място по цял ден влияе и на емоционалното здраве, защото когато сме натоварени физически, мозъкът ни произвежда серотонин – химикал, който подобрява настроението. Липсата на този серотонин може да доведе до проблеми с психичното здраве като тревожност и депресия.