Излагането на ултравиолетова радиация,  например от слънцето или солариума, може да причини сериозни рискове за здравето. Мнозина смятат, че солариумите са по-безопасни от слънцето. Те всъщност не са. Солариумите са по-опасни от излагането на слънце, пише Puls.bg.

Кожата почернява като механизъм за самозащита, когато е изложена на всякакъв вид ултравиолетова (UV) радиация. Това излагане увеличава производството на пигмента меланин, което води до потъмняване на кожата. Потъмняването на кожата не е здравословно. Почерняването означава, че кожата е била увредена. Няма такова нещо като здравословен тен.

Солариумите са доказан канцероген, което означава, че доказано причиняват рак.

Мит е, че солариумите са по-безопасни от слънцето. Солариумите съдържат предимно UVA лъчи. UVA от солариума е три пъти по-интензивен от UVA от слънцето. Пет минути в солариум причиняват същата вреда като един час навън на слънце.

Това означава, че използването на солариум увеличава преждевременното стареене. Получават се бръчки и отпусната кожа по-бързо и по-рано в живота с използване на солариум, отколкото при излагане на слънце.

Излагането на солариум преди 35 години, увеличава риска от развитие на меланом със 75% само след една сесия.

Меланомът е една от най-смъртоносните форми на рак на кожата и се увеличава, особено сред ползвателите на солариуми. На всеки час умира по един човек от меланом. Проучване показва, че 97% от жените, диагностицирани с меланом преди 30-годишна възраст, са използвали солариум.

UV радиацията от слънцето или солариумите причинява много здравословни проблеми:

  • Ракови заболявания на кожата. Ракът на кожата се увеличава, като всеки пети развива рак на кожата през живота си. UV радиацията е причината за повечето от тези ракови заболявания на кожата. Тя прониква в кожата и променя ДНКто, причинявайки образуването на рак на кожата. Тъй като ултравиолетовата радиация от солариумите, е по-концентрирана и е предимно UVA, солариумите причиняват повече щети от слънцето.
  • Преждевременно стареене. UVA лъчите, които проникват дълбоко в дермалния слой на кожата, причиняват преждевременно стареене. Дермата съдържа колаген и еластин. Увреждането на тези протеини води до бръчки и отпусната кожа, което прави кожата да изглежда застаряла. UVA и UVB причиняват кафяви петна и обезцветяване на кожата.
  • Потискане на имунната система. UVB лъчите потискат правилната функция на имунната система, правейки организма беззащитен срещу чужди патогени и алергени. Това също улеснява развитието на рак на кожата.
  • Увреждане на очите. UV радиацията може да причини дегенерация на макулата, което води до трайна загуба на зрението. Може също да причини катаракта, рак и увреждане на роговицата.
  • Алергични реакции. Някои хора са чувствителни към UV радиация и развиват алергичен обрив.

Солариумите могат да причинят три различни вида рак на кожата:

  • Базалноклетъчен карцином;
  • Плоскоклетъчен карцином;
  • Меланом.