За повечето хора Covid-19 е кратко и леко заболяване, но някои остават да се борят със симптоми, включително трайна умора, постоянна болка и задух в продължение на месеци.

Състоянието, известно като "продължителен Ковид", оказва голямо  влияние върху живота на хората, а историите за изтощаването им дори след кратка разходка вече са често срещани.

Досега фокусът беше върху спасяването на човешки животи по време на пандемията, но сега все повече се признава, че хората са изправени пред дългосрочни последици от инфекция на Covid, пише BBC.

И все пак дори основните въпроси - като например защо хората стават дълго Covid или дали всички ще се възстановят напълно - са изпълнени с несигурност.

Какво е дълго Covid?

Няма медицинска дефиниция или списък на симптомите, споделяни от всички пациенти - двама души с дълъг Covid могат да имат много различен опит.

Най-често срещаната характеристика обаче е осакатяващата умора.

Други симптоми включват: задух, кашлица, която няма да изчезне, болки в ставите, мускулни болки, проблеми със слуха и зрението, главоболие, загуба на миризма и вкус, както и увреждане на сърцето, белите дробове, бъбреците и червата.

Съобщава се за проблеми с психичното здраве, включително депресия, тревожност и трудности да мислим ясно.

Това може напълно да унищожи качеството на живот на хората. „Умората ми беше като нищо, което съм изпитвала досега“, казва Джейд Грей-Кристи.

Продължителен коронавирус не е само при хора, които отделят време за възстановяване от престоя в реанимация. Дори хората с относително леки инфекции могат да останат с трайни и тежки здравословни проблеми.