Вие сте обезоръжени пред трудностите, волята ви е отслабена, а сега ръката ви е привлечена към обичайнoтo - към сладкиши или кифла. Те бяха тези, които ви успокояваха толкова години, може би няма да ви разочароват дори сега? Не!

Позната ли ви е тази история?

Бързи въглехидрати - въображаеми утешители, те само създават илюзията за комфорт. В края на краищата, десертите са сред тези продукти, които не намаляват, а предизвикват стрес! Но първо, нека да разгледаме какво се случва с нашето тяло, когато сме развълнувани или разстроени - като цяло се чувстваме зле.

Способността да изпитвате стрес не е досаден недостатък в тялото ни, а необходим механизъм за оцеляване. Влизайки в травматична ситуация, мозъкът се научава как да реагира правилно. В зората на човечеството това било въпрос на живот и смърт: да бягаме, когато видим тигър, да не се гушкаме със змии, да избягваме човек, който държи копие върху нас.

Сега тези умения са полезни за нас, но по-често сме нервни по много по-прозаични причини. И тялото, както и преди, реагира прекомерно на стрес: кортизол, адреналин и пролактин се произвеждат в него твърде активно.

Поради това:

  • левкоцитите се редуцират в кръвта, което трябва да предпазва организма от патогенни микроби;
  • концентрацията на желязо намалява;
  • нивата на глюкоза, инсулин и холестерол се повишават;
  • поради мускулното напрежение, кислородният метаболизъм се нарушава в тъканите, в тях се натрупват токсини;
  • повишава се кръвното налягане, натоварването на сърцето се увеличава.

Желанието да се „улови” стреса се обяснява с биохимичните процеси, протичащи в организма. Освен това вече казахме, че от детството вкусна храна е свързана с награда и насърчаване. Тук са само продуктите, на които ние често се отдаваме, но всъщност изострят ситуацията и могат да доведат до депресия.

Храни, които предизвикват стрес

Десерти: незабавно повишаване на кръвната захар осигурява краткосрочно подобрение на настроението. Тук само тази радост ще бъде кратка. Проучванията показват, че колкото по-високо е нивото на кръвната захар след консумирането на въглехидрати, толкова по-голям е рискът от депресия.

Алкохол: помага за постигане на чувство на еуфория, докато разтваря невроните в мозъка. Колкото повече етанол в кръвта - толкова по-ниско е нивото на серотонина в хипоталамуса, поради което удоволствието от интоксикацията отстъпва на инхибиране и апатия. Но норепинефринът расте - “хормонът на яростта”. Мозъкът не получава необходимото количество кислород и това води до пост-алкохолна депресия. Колкото повече алкохол - толкова по-дълга е депресията

Енергизиращи напитки: „чудото, което обещава да ни даде мощен заряд на енергия. Напитката не ни дава нова сила: тя принуждава тялото да работи до износване, използвайки собствените си ресурси. В резултат на това, когато енергията преминава, човек се чувства много по-уморен. Огромното съдържание на кофеин в напитката може да доведе до интоксикация. И тя - до неврологични заболявания, зависимост и - в резултат - до депресия.

Аспартам: заместител на захарта, който често се използва в содата и готовите закуски, ни подсказва, че тези продукти могат да се консумират в неограничени количества, без да навредят на фигурата. Въпреки това, изследователи от Северозападния университет са открили, че аспартамът влошава депресията при хора, които са предразположени към нея. Той блокира производството на серотонин в мозъка, което води до главоболие, промени в настроението и безсъние.

Бързо хранене: вероятността от развитие на депресия нараства сред любителите на бързото хранене с 51%. Има няколко причини за това: това е развитието на пристрастяването към храната и общото влошаване на здравето поради недохранване и транс-мазнини, които могат да провокират възпаление в мозъка. 

Не подценявайте нашето тяло: без значение как го разваляме и тъпчем с нездравословна храна, то не престава да ни изпраща важни сигнали за нашето състояние. Често у нас се появява желание да ядем нещо кисело, солено или сладко. Това се дължи на недостиг в тялото на някакъв елемент.

Ще разберем какво и защо нашите органи изискват. И има ли някаква полезна алтернатива на "вредната" храна.

Шоколад: тялото сигнализира липса на магнезий. В допълнение към непреодолимото желание за поглъщане на шоколадов блок, може да изпитате раздразнителност, нарушения на съня, коремни спазми, сърцебиене, болка и мускулни спазми и обща умора. Опитайте да ядете ядки или семена, авокадо или кисело мляко. Или едно парче горчив шоколад, но не прекалявайте.

Мляко: признак на липса на калций или аминокиселини - триптофан, лизин и левцин. Вие се уморявате, косата и ноктите ви стават крехки, кожата ви се влошава, имунитетът ви намалява, а мускулите ви болят без видима причина. Заменете млякото с ферментирали млечни продукти.

Масло: липса на витамини А и D. Кожата става суха, косата расте бавно, по-често се разболяваш? Вие ще получите необходимата мазнина от риба, яйца, моркови и ряпа!

Банани: Дайте на тялото калий! Недостигът му може да причини проблеми със сърдечния ритъм и натиск, слабост, болка и дори мускулни спазми. Вместо свръхкалоричните банани, яжте авокадо, спанак или сьомга.

Пъпеш: имате нужда от фолиева киселина. Недостигът му е изпълнен с апатия и слабост. В допълнение, с дефицит на витамин B9 ще бъде трудно да се изгради мускулна маса. Проверете дали има достатъчно месо в диетата ви, както и зеленчуци - спанак, копър, магданоз.

Сладолед: понякога сладоледът може да бъде заменен с прегръдки - този деликатес ни напомня за детството и за щастливите емоции, свързани с него. Но ако прегръдките не помогат, помислете за калций и яжте кисело мляко.

Сирене: нашият приятел отново е в недостиг - калций и фосфор! Липсата на последното се проявява с проблеми с паметта, безпокойството, раздразнителността. Уверете се, че в менюто ви има достатъчно млечни продукти и месо. Фосфорът се абсорбира най-добре в комбинация с калций.

Източник: Zdrave.net