За всички са известни тежките негативни ефекти на алкохола върху разсъдъка и здравето на човек, когато с него се прекалява. Алкохолната зависимост е сред най-тежките и трудни за лечение, но за щастие повечето хора пият умерено - една чаша вино с вечерята или пък само с повод.

Учените все още търсят категоричен отговор на въпроса дали и умереното пиене има дълготрайно негативно влияние върху здравето ни.

Но какво става с мозъка ни, когато пием и алкохолът достигне до него чрез кръвта? Ето кои са етапите на пиянството, според Lifestyle.

Еуфория. В самото начало алкохолът предизвиква освобождаване на допамин, което предизвиква удоволствие. На този етап усещаме отпускане, но и едва забележимо замъгляване на разсъдъка и паметта.

Депресия, дезориентация и загуба на паметта. Когато алкохолът в кръвта достигне стойност 0,05 (или 0,05 грама алкохол на 100 мл кръв), еуфорията преминава в депресия. Най-общо алкохолът се смята за депресант, въпреки ефектите на възбуда в някои от етапите на напиването.

Възбуда. Когато концентрацията на алкохола в кръвта достигне нива 0,09 - 0,25, вече се счита, че сме интоксикирани. Алкохолът оказва влияние върху тилния, темпоралния и фронталния лоб на мозъка и се появява замъглено зрение, завалена реч и влошен слух, както и загуба на контрол.

Париеталният лоб е отговорен за обработката на сетивната информация и под действието на алкохола умението ни да се движим се влошава, а времето за реакция се забавя.

Объркване. То настъпва при концентрация 0,18 - 0,3 и е свързано с малкия мозък, който не успява да се справи с координацията. Имаме нужда от помощ, за да ходим или дори просто да стоим на краката си.

На този етап често срещани са "белите петна" в паметта - не можем да си спомним какви сме ги вършили, когато сме били пияни, тъй като е засегната областта от мозъка, отговорна за създаването на нови спомени - хипокампусът.

Ступор. Алкохолното натравяне може да настъпи при концентрации на алкохол в кръвта от 0,25 до 0,4. При това са тежко засегнати всички умствени, физически и сетивни функции и рискът от задушаване и наранявания е голям.

Кома. Може да възникне при концентрация 0,35, като резултат от влошено дишане и кръвообращение, рефлекси и двигателни способности.

Смърт. Може да настъпи при концентрация 0,45, поради отравяне с алкохол и неспособност на мозъка да контролира жизненоважните физически функции на тялото.