Простатната жлеза е част от мъжката репродуктивна система и е отговорна за интимните и репродуктивни функции на мъжете. Една от важните ѝ роли е да изтласква течност в пикочния канал (уретра) по време на кулминация. Простатата има формата на орех. Разположена е точно под пикочния мехур на мъжете. Тя започва да работи около пубертета, като след това продължава да расте. Много мъже страдат от уголемена простата, като симптомите понякога се проявяват дори и до 40-годишна възраст. При мъже над 60 години, рискът се увеличава.

Този процес се нарича ДПХ (доброкачествена простатна хиперплазия) и е най-честата причина за проблеми около простатата. За радост съществуват много натурални решения, които могат да помогнат за справяне с проблемите. Заради това сме подбрали едни от най-популярните билки, полезни за простатата. 

  1. Тиквени Семки

    Те на органични пигменти (каротеноиди), включително лутеин, каротин и бета-каротин. Тиквените семки съдържат ензим, който помага за подобряване на метаболизма на мастните киселини в простатната жлеза. Много проучвания показват, че може да подобри функциите на пикочния мехур и пътища. Това включва намаляване на количеството течност, останала в пикочния мехур след уриниране, като по този начин облекчава някои симптоми на ДПХ. Тиквените семки също спомагат за балансирането на мъжки хормони, което е важно при нормалното и правилно функциониране на простатната жлеза. В комбинация със натурален екстракт от сао палмето, тиквените семки са част и от био-формулата на капсулите RevitaProst. Тяхната цел е благоприятстване и балансиране на работата на простатната жлеза.
  2. Пигеум (Африканска Слива)

Екстрактите от плодът на това екзотично дърво съдържат множество мастни киселини, алкохоли и стероли. Всички те имат антиоксидантн и противовъзпалителни действия, особено полезни за пикочно-половата система при мъжете. 

Няколко американски проучвания показват, че консумацията между 100 и 200 mg може да помогне за справянето на симптомите на увеличена простата. Могат да бъдат и разделени на две дози 50 mg два пъти дневно.

  1. Коприва

Това така известно по българските ширини растение се използва главно за балансиране на цялостните функции на пикочно-половата система. Копривата благоприятства правилното производство на мъжките полови хормон. Освен това е мощен антиоксидант и има противовъзпалителни свойства. Учените смятат, че то работи добре в комбинация със Сао Палмето. Повече информация за него може да бъде открита в следващите параграфи.

  1. Ликопен

    Ликопенът представлява естествен пигмент, който може да бъде открит в много плодове и зеленчуци. Той е добър антикисидант. Смята се, че той може да забави развитието на ДПХ по естествен начин.

Най-богатият източник на ликопен, който консумираме почти всеки, е доматът. Но далеч не е единственият. Обикновено колкото по-наситено розов или червен зеленчук или плод, толкова по-високо е съдържанието на ликопен в него. няколко други плодове и зеленчуци съдържат по-ниски нива на този антиоксидант. 

Примери за плодове и зеленчуци, които са богати на ликопен, включват червени чушки, моркови, червено зеле, диня, розов грейпфрут, папая, кайсии.

  1. Зелен Чай
    Зеленият чай съдържа множество антиоксиданти, наречени катехини. Техните функции са свързани със засилване на имунната система и потенциално отлагане на увеличаването на простатата.

Важно е да се има предвид, че зеленият чай съдържа кофеин. А той може да стимулира пикочния мехур и да предизвика внезапно желание за уриниране. Това само по себе си може да доведе до влошаване на симптомите, свързани с ДХП. Така че консумирайте внимателно и умерено.

  1. Сао Палмето (Палма Джудже, Палма Сереноа)

    Тази билка е една от най-прочутите и полезните, щом става за доброкачествена увеличена простата. Тя има многобройни полезни функции, но най-важната е свързана с хормоналния баланс. В допълнение на това, билката сао палмето подпомага намаляването и балансирането на размера на лигавицата на простатата. Именно това подпомага за минимизиране на симптомите и спомагане на мъжките интимни възможности, за които ДПХ е огромна пречка. Екстрактът от сао палмето е част и от био-капсулите за повлияване на простатата функция и благоприятстване на интимното удоволствие RevitaProst

Здравословен Живот за Здрава Простата! 

Комбинацията на правилните билки и био-плодове и зеленчуци може да помогне на мъжете да се справят с проблемите, причинени от ДПХ. Не бива да се отчайваме, а да търсим отговори решение на въпросите! Опитайте се да консумирате повече билки и храни, подходящи за простатата. Чувствайте се добре!