Свикнали сме да обелваме кората, ципата или кожата на определени плодове и зеленчуци, но се оказва, че това не е добра идея, защото те съдържат изключително концентрирано количество витамини, фибри, антиоксиданти, минерали. Ако искаме да приемем всички тези вещества, трябва да консумираме цели плодовете и зеленчуците, които иначе сме свикнали да белим.

Кои са те?

Круши, праскови, сливи 

Понякога обелките на тези плодове ни се струват прекалено мъхести или дебели. Затова предпочитаме да ги отстраним. В кожата на крушата например се съдържат най-много антиоксиданти – между 13 и 48%.

Ябълки и кайсии 

В ябълките и кайсиите се съдържа голямо количество витамини С и А, както и неразтворими фибри. Тяхната концентрация е най-висока именно в кората, пише Az-jenata.bg.

Домати 

Много хора не обичат ципата на доматите, затова я отстраняват без значение дали ядат доматите пресни или сготвени. Тя обаче е много богата на флавоноида нарингенин. Този антиоксидант има мощно противовъзпалително действие, затова не трябва да се лишаваме от него.

Киви и краставици 

Звучи абсурдно, но кивито трябва да се яде с обелката, колкото и неприятна и мъхеста да изглежда. В нея, както и в кората на краставицата, се намира концентрирано количество витамин С и три пъти повече фибри, отколкото във вътрешността на тези продукти. В кората на краставицата се съдържат и витамин К, калий и фибри.

Тиквички и патладжан

Повърхността на тези два зеленчука е богата на фибри, магнезий, флавоноиди. Вътрешността им е съставена предимно от вода, затова ги консумирайте в пълния им състав. Така организмът получава нужните хранителни вещества. 

Картофи 

Всички сортове картофи съдържат фибри, желязо, витамин С, калий, фолати. В сладките картофи се съдържа и бета-каротин и витамин А. Препоръчително е да се консумират добре сготвени и в пълната им цялост.

Цитруси 

Колкото и странно да звучи, цитрусовите плодове, които всички ние белим преди да ядем, също съдържат в кората си невероятно големи количества полезни витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Може да горчи леко, но си заслужава да ги ядете цели.