Понякога не изпитваме истински глад, а просто си втълпяваме, че имаме нужда от храна. В резултат на това ядем повече от колкото е нужно. Често само при мириса на храна решаваме, че ни се хапва нещо. В някои случаи бъркаме глада с жаждата за вода, което значи, че може да опитаме да заменим храната с вода. Не е нужно да спазваме строги диети, за да запазим добра фигура. Има храни, които потискат глада и постигат този ефект, пише Actualno.

Ядки

Малко количество ядки е достатъчно, за да ви засити за дълго време. Те освобождават енергия бавно и постепенно. Съдържат много полезни вещества, но все пак не трябва да се прекалява с тях, тъй като са от калоричните храни.

Чия

Семената от чия съдържат много полезни вещества. Те могат да абсорбират обема си 12 пъти във вода, което ги прави изключително засищащи. Нямат определен вкус и могат да бъдат добавени към различни рецепти. Добър пример за това е сутрешното мюсли, което прави закуската здравословна. 

Ябълки и круши

Тези плодове съдържат най-много пектин и абсорбират вода. Добър източник са на енергия. Пектинът предотвратява покачването на нивата на кръвната захар. Кората на ябълките съдържа най-много антиоксиданти, затова е добре те да се ядат необелени. По една ябълка или круша на ден определно има благоприятен ефект върху организма.

Месо

Месото съдържа голямо количество протеин и ненаситени мазнини. Това значи, че се преработва по-бавно от организма. Множество проучвания показват, че месото засища за дълго време. Не е от значение дали то ще бъде пилешко, свинско или друг вид. 

Кафе

Напитката забързва метаболизма. Чрез него могат да бъдат премахнати излишните мазнини. В умерени количества кафето е полезно за здравето. Освен че потиска апетита, то дава енергия на организма.

Овесени ядки

Те съдържат много фибри и освобождават енергия по-бавно. Това ги прави много засищащи. Овесените ядки не са подходящи единствено за закуска. Те могат да се използват и за следобедно похапване, което да ви държи сити докато стане време за вечеря. 

Канела

Според последните проучвания канелата не само потиска апетита, но и помага за стопяването на подкожните мазнини. Канелата регулира кръвната захар и намалява нуждата за сладко. Тя може да бъде добавена към различни рецепти, като придава страхотен аромат на множество печива. 

Вода

Често когато мислим, че сме гладни, всъщност се нуждаем от вода. Полезен съвет е когато почувстваме глад, да пийнем вода. Така ще потиснем апетита за определен период от време и ще се чувстваме по-сити.