Четири грипни щама ще мъчат българите тази зима. Те са от две групи - А и Б. Щамовете Бризбейн 2018 и Канзас, които са от група А, вече се знае, че удрят белите дробове, дихателната и централната нервна система. За Пукет и Виктория, които са от група Б, обаче не е ясно толкова категорично какво ще поразят. Това обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев. 

Според него антивирусните лекарства имат по-ефикасно действие върху вирусите от група А, отколкото върху тези от група Б. Именно това е и причината при щамовете Пукет и Виктория (група Б) боледуването да е по-продължително. Най-уязвими към тези заболявания са хората с проблеми в дихателната система, както и диабетиците, защото те са и по-податливи към тях. Независимо дали грипът е от група А или Б на първо място опасността е за бременните, възрастните хора и тези с хронични заболявания.

При един от 3 000 заразени инфекцията може да протече със страшна скорост. В резултат болният може да получи дихателна недостатъчност в рамките на няколко часа. При един от 10 000 болни пък може да се развие мозъчно възпаление. Почти всяка от тези вирусни инфекции може да доведе от най-лекото състояние – хремата, до много тежко засягане на белия дроб, поясни проф. Кантарджиев.

През последната седмица 17 тежко болни деца с дихателни проблеми бяха настанени в големите педиатрии у нас. При пробите на 5 от тях беше открит риновирус, а при две - парагрипен вирус от първа група. 

Родните експерти са категорични, че тази година грипът закъснява. Заради топлия ноември вирусите ще плъзнат едва през декември. Според прогнозите пикът на епидемията се очаква да настъпи около Нова година. 

Най-лесно можем да се заразим с грип в места с много хора, където има най-голям риск за контакт с болни. Инфекцията се предава по въздушно-капков път чрез малки капчици, които се отделят при кихане, кашлица, говор. Състоянието на болния се влошава, ако капчиците не се неутрализират в горните дихателни пътища. 

За първи път тази година бяха отпуснати над 120 хиляди противогрипни ваксини за хората над 65 години.