Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско са изучавали физическата активност на хора над 40 години. Основната цел – да разберат каква интензивност е най-подходяща за хората от тази възрастова група.

Известно е, че с възрастта високата физическа активност може да бъде не само полезна, но и вредна за здравето, пише Tialoto.bg.

Според специалистите, след 40 години не се препоръчва да се занимавате с тежки и интензивни упражнения, които увеличават риска от увреждане на ставите и развитието на остеоартроза. Това заболяване води до възпаление и разрушаване на хрущялната тъкан. Тези, които са по-склонни към това заболяване, са любителите на тичането.

Експертите са стигнали до заключението, че на възраст над 40 години е по-добре да се откажете от дългите дистанции, както и от скокове.

Лекарите съветват след 40 години да се практикуват плуване или колоездене. Тези видове физическа активност дават на човека достатъчно натоварване, без да засягат ставите, и поради това са много ефективни.