Често чуваме хората да казват "Умът ми препуска с 1000 км/ ч", когато са на гребена на мисловната дейност и се чувстват полезни с мислите и изказванията си.

Но какво всъщност става в главите ни при мисловен процес?

За да добием бегла представа за това колко бързо протича информацията през главите ни, трябва да разгледаме три неща – броят на невроните, тяхната активност и свързаност. 

Числата в мозъка съвсем не са в синхрон спрямо нашите представи за пренос на информация и нейната скорост.

Всеки неврон, от общо 100 млрд. в мозъка, изпраща по около 200 сигнала в секунда и е свързан с около 1000 други неврона, което прави трилиони връзки и над 20 000 000 000 000 000 бита информация, която мозъкът ни обработва всяка секунда.

За скоростта е важно колко миелинизация има един неврон неврон. Процесът на миелинизация се състои в покриване на аксоните (части от невроните, които предават сигнала на другите неврони) с вещество, наречено миелин или миелинова обвивка, който е отговорен за осигуряване на защита специално на тези части на неврона.

Много нервни клетки имат миелинови обвивки около неврона, за да осигурят тип изолационна обвивка. Миелиновата обвивка не е напълно непрекъсната по протежение на неврона - има малки празнини, в които е нервната клетка остава изложена.

Но сигналите се движат много по-бързо в неврони, които имат миелинови обвивки, отколкото в невроните, които нямат. Тя служи така, че нервните импулси се задвижват с правилната скорост и в допълнение избягва риска от спиране в аксоните, преди да достигнат до местоназначението си.

Съобщението ще стигне до Ню Йорк по-бързо, ако премине от мобилна клетка към друга такава, отколкото ако куриер например тръгне да предава съобщението. 

Това означава, че в контекста на човешкия мозък сигналите, пренасяни от миелинизираните неврони с голям диаметър, могат да се движат със скорост от 70-120 мили в секунда (почти 700 000 км/ч), което е доста повече от едва 1000 км/ч, които в нашите представи са висока скорост. 

1000 км/ч всъщност може да е до 700 пъти по-бавна скорост от тази на мислите ви.

Следващия път, когато се чувствате напълно "оптимизирани" в мисловната си дейност, можете да използвате, фразата, че мислите ви се движат с над 500 000 километра в час. Със сигурност това ще предизвика удивление в очите на някой незапознат, който веднага ще ви обясни, че преувеличавате, но вече ще знаете как да застанете зад твърдението си.