Кафето е една от най-популярните напитки в света. Благодарение на високото съдържание на кофеин в него, то е предпочитанo за ободряване. Много хора посягат към чаша от тази кофеинова напитка веднага след като се събудят, докато други смятат, че е по-добре да изчакат няколко часа. Тази статия обяснява, кога е най-доброто време за пиене на кафе, за да увеличим максимално ползите от него и да сведем до минимум страничните ефекти.
 
Кортизолът и кафето
 
Много хора се наслаждават на чаша (или две) кафе след като се събудят или малко след това. Смята се, че пиенето на кафе твърде рано намалява енергизиращите ефекти от него, тъй като в този момент хормонът на стреса кортизол е в своя пик
 
Кортизолът е хормон, който може да повиши бдителността. Също така той регулира и вашия метаболизъм, реакциите на имунната система и кръвното налягане. Хормонът следва специфичен ритъм. Докато спите и при събуждане, той е с високи нива, които достигат пик 30–45 минути след като се събудите и бавно намаляват през останалата част от деня.


 
Предполага се, че най-доброто време за пиене на кафе е от средата на сутринта до преди обяд, когато нивото на кортизола е по-ниско. За повечето хора, които стават около 6:30 ч., това време е между 9:30 и 11:30 часа. До момента това остава само теория, тъй като досега няма проучвания, които да наблюдават енергизиращите ефекти при забавяне на сутрешното кафе, в сравнение с пиенето му веднага след ставане, споделя healthline.com.
 
Друга причина, поради която се предлага да отлагате сутрешното си кафе е, че кофеинът може да повиши нивата на кортизола. Пиенето на кафе, когато нивото на хормона са в своя пик, може допълнително да повиши нивата на този хормон. А повишените нива на кортизол за дълги периоди може да повредят имунната ви система, причинявайки здравословни проблеми.
 
Все пак и при тази теория на са провеждани дългосрочни проучвания за здравните последици от повишения кортизол от пиенето на кафе. Освен това, кофеин-индуцираното увеличение на кортизола е склонно да бъде намалено при хора, които редовно консумират кофеин. Това каза, че няма да има вреда, ако предпочитате да пиете кафе при ставане, а не няколко часа след това.
 
Но ако желаете да промените своя ритуал за сутрешно кафе, може да откриете, че забавянето на приема на кафе с няколко часа може да ви даде повече енергия.
 
Кафето може да увеличи ефективността на упражненията
 
Кафето е известно със способността си да насърчава будността и да повишава бдителността, но също така напитката може да увеличи ефективността на физическите упражнения поради съдържанието на кофеин.
 
Няколко проучвания показват, че кофеинът може да забави умората при упражнения и да подобри мускулната сила. Ако искате да оптимизирате полезното въздействие на кафето върху ефективността на упражненията, най-добре е да консумирате напитката 30–60 минути преди тренировка. Това е времето, в което са необходими нивата на кофеин, за да достигнат пика в тялото ви.


 
Тревожност и проблеми със съня
 
Кофеинът може да насърчи будността и да увеличи производителността на упражненията, но също така може да причини проблеми със съня и тревожност при някои хора.
 
Стимулиращите ефекти от кафето продължават 3–5 часа и в зависимост от индивидуалните разлики около половината от общия кофеин, който консумирате, остава в тялото ви след 5 часа. Консумацията на кафе преди лягане, например след вечерята, може да причини проблеми със съня.
 
За да избегнете разрушителните ефекти на кофеина върху съня, се препоръчва да избягвате консумацията на кофеин минимум 6 часа преди лягане.
 
Може да опитате да преминете към зелен чай, който съдържа една трета от кофеина в кафето. Напитката осигурява и аминокиселината L-теанин, която има релаксиращи и успокояващи свойства.
 
Колко кафе да пием на ден?
 
Ако сте в добро здраве може да консумирате до 400 mg кофеин дневно - еквивалентът на около 4 чаши (950 мл) кафе. Други често срещани източници на кофеин включват чай, безалкохолни напитки, енергийни напитки и дори тъмен шоколад.