Първата в света инхалаторна ваксина срещу COVID-19 беше одобрена в Китай. Китайската компания CanSino Biologics Inc каза в неделя, че нейната инхалаторна версия на коронавирусна ваксина е одобрена от лекарствения регулатор на страната за спешна употреба като бустер, пише Еuronews.

Ваксината, наречена Convidecia Air, използва същата аденовирусна векторна технология като сестринската си инжекционна версия. Въпреки това, той предоставя опция без игла, която може да убеди повече хора да се подсилят, тъй като новите версии на коронавирус продължават да се разпространяват.

Инхалаторната ваксина, която може да се прилага самостоятелно, променя течната форма на ваксината в аерозол с помощта на пулверизатор, така че да може да се вдишва през устата. 

Безиглената ваксина „може ефективно да предизвика цялостна имунна защита в отговор на SARS-CoV-2 само след едно вдишване“, се казва в изявление на CanSino.

Първоначалната инжекция на CanSino се оказа 66 процента ефективна при предотвратяване на коронавирусна инфекция и 92 процента ефективна срещу тежки заболявания в ранните клинични изпитвания, но извън Китай тя се бореше да се конкурира с ваксините, произведени от Sinovac и Sinopharm. 

Удобна и ниска дозировка

CanSino казва, че неговата ваксина за инхалиране е удобна, тъй като изисква само една пета от дозата на интрамускулната версия и може да се транспортира и съхранява между 2°C и 8°C – за разлика от някои инжекционни ваксини, които изискват ултраниски температури.

Около дузина инхалаторни коронавирусни ваксини в момента са в процес на изследване и разработка. AstraZeneca, заедно с Оксфордския университет, е сред фармацевтичните компании, които проучват този път.

CanSino каза обаче, че не е сигурно кога ваксината им ще може да излезе на пазара, тъй като все още са необходими допълнителни административни одобрения, докато продажбите ще зависят от ситуацията с COVID-19 у дома и в чужбина, както и от нивото на ваксиниране в Китай.

В Китай наскоро се наблюдава взрив на огнища на COVID. Южният технологичен център на Шенжен наложи блокиране през уикенда в повечето части на града в събота, докато югозападният метрополис Чънду постави своите 21 милиона души под режим на блокиране в четвъртък.