Въпреки че в Китай няма регистрирани случаи на маймунска шарка, здравните власти издадоха насоки за идентифицирането и лечението на заразените, ако се появят такива, съобщи Радио Китай.

От Държавната комисия по здравеопазване вчера казаха, че са предоставили насоките на местните здравни органи на 10 юни. В тях се посочва, че случаите на маймунска шарка могат да бъдат потвърдени чрез вирусна култура или тест за нуклеинова киселина като този за COVID-19. Някои симптоми на заболяването могат да наподобяват тези на варицела, херпес, морбили и денга треска, но не са същите, се казва в насоките. Маймунската шарка се предава чрез близък контакт със заразен човек или предмет, по капков път или вертикално предаване от майка на дете. Не се изключва и предаването ѝ по полов път, се посочва още в насоките.

Инкубационният период на маймунската шарка варира от пет до 21 дни. Първоначално е възможно да се появи температура над 38,5 градуса по Целзий. Един до три дни по-късно се забелязват обриви по лицето, които след това се разпространяват по крайниците. Макар и в момента да няма лекарство за маймунската шарка, съществуват четири вида лечение, които помагат за възстановяването, включително традиционна китайска медицина и психотерапия, се посочва още в насоките.

От началото на май са регистрирани над 1300 случая на заразени с маймунска шарка в около 30 държави, предимно в Европа.

Световната здравна организация ще събере спешно комисия следващия четвъртък, за да прецени дали маймунската шарка представлява извънредна ситуация за общественото здраве с международно значение.