Ежедневното консумиране на кисело мляко намалява риска от рак на белия дроб, сочи изследване, цитирано от вестник "Дейли мейл". 

Въпреки това американските диетолози препоръчват да се консумират не повече от три порции млечни продукти дневно. Добре е освен това млечните продукти да са обезмаслени или с ниско съдържание на мазнини.

Тези препоръки са базирани върху проучвания, които показват, че наситените мазнини в пълномаслените млечни продукти увеличават нивото на лошия холестерол. Но предишни изследвания показват също, че млечните продукти съдържат калций, калий, магнезий, витамини К1 и К2 и пробиотици, които допринасят за здравословно хранене. Други изследвания установиха, че консумацията на млечни продукти, по-специално сирене и кисело мляко, е свързана с по-малък риск от диабет тип 2.

Специалистите от университета Вандербилт са анализирани резултатите от 10 изследвания, обхванали над 1,4 милиона души в САЩ, Европа и Азия. Те са проучилили консумацията на диетични фибри и кисело мляко от участниците и след това проследили колко от тях развили белодробен рак. Резултатите показват, че за изяждащите около една кофичка кисело мляко дневно рискът от белодробен рак е с 19 процента по-малък.

Освен това хранителният режим с високо съдържание на фибри, включващ плодове, зеленчуци, хляб, понижава риска от белодробен рак с около 15 процента, независимо от консумацията на кисело мляко. Когато участниците преминали към диета, която включва редовна консумация на фибри и кисело мляко, рискът от белодробен рак намалял с 33 процента.

Учените смятат, че полезният ефект се дължи на пребиотичните фибри и пробиотиците в киселото мляко. Резултатите от изследването са публикувани в JAMA Oncology - списанието за онкология на Американската медицинска асоциация.