Родителите ще избират какво могат да си купуват техните деца от училищната лавка и за какво нямат разрешение. Те ще виждат онлайн менюто и ще отбелязват за всеки артикул в павилиона дали е подходящ или не за малчугана.

Практиката за здравословно хранене ще стартира за учениците от 1-ви до 4-ти клас от април в столичното 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов", сподели директорът на школото Диян Стаматов.

Той обясни, че храната, която се продава в лавката, е здравословна и съобразена с изискванията.

"Някой родител може да реши, че дъвките не са подходящи за неговото дете, а друг да не харесва кифлите, които се продават. С помощта на своите онлайн права той може да забрани тази храна да бъде продавана на детето му", даде за пример Стаматов.

По този начин родителите могат да следят какво си купува в междучасието неговото дете, а не да обвинява някой друг, че хлапето му си е дало парите за глупости.

Когато малчуганите се наредят на опашката на лавката и някой от тях посочи, че иска например дъвки, но те са забранени от родителите на детето, продавачът в павилиона ще получи известие, че храната не е разрешена. Тогава той няма как да му я продаде.

Пазаруването ще се извършва с помощта на картата си за обяд в стола. Всеки родител ще преценява сам с каква сума да я зареди.

"Те приличат на дебитни или кредитни, но не са брандирани с никоя банка", обясни Стаматов пред "Монитор".

Според него с въвеждането на картовия принцип децата от малки се учат да пазаруват с по-съвременни подходи, на които често стават свидетели, обикаляйки магазините с техните родители. В училището остава и възможността децата да плащат кеш.