Канада разреши използването на ваксината Pfizer срещу Covid-19 за деца на възраст между 12 и 15 години. Това е първата държава, която позволява използването ѝ това за тази възрастова група. Министерството на здравеопазването на страната взе решение въз основа на данни от клинични изпитвания върху деца на тази възраст.

„Отделът определи, че тази ваксина е безопасна и ефективна, когато се използва в тази по-млада възрастова група“, каза съветник в министерството.

Pfizer увери, че "иглата" работи добре в тази възрастовата група. Припомняме, че Канада вече е разрешила употребата на ваксината Pfizer при хора над 16 години. Към този момент страната е регистрирала повече от 1,2 милиона случаи на Covid-19 и приблизително 20% от тях са били при хора на възраст под 19 години. Част от плана предполага Pfizer да продължи да предоставя информация на здравното министерство на Канада относно безопасността, ефикасността и качеството на ваксината при тези на възраст от 12 до 15 години.

През март Pfizer заяви, че първоначалните резултати от опитите на ваксината при деца показват 100% ефикасност и силен имунен отговор.

Американската администрация по храните и лекарствата и Европейската агенция по лекарствата в момента преглеждат дали могат да разрешат ваксинацията за по-млади хора, като решенията се очакват скоро. Президентът на САЩ Джо Байдън тази седмица изложи планове за въвеждане на ваксини за деца на възраст от 12 до 15 години възможно най-скоро, пише BBC.