Летните месеци са време за почивка, леки дрехи и забавления на плажа или в планината. Именно във връзка с ваканциите, които чукат на вратата, както и облеклото, което подканва да покажем повече, фокусът на сезона често пада и върху външния ни вид. Това се изразява в по-чести тренировки, по-голямо внимание относно какво ядем и като цяло фокусиране върху по-интензивното поддръжане на здравословен начин на живот.
 
Освен наблягането на лека храна, като салати и супи, както плодове и зеленчуци, в списъка от здравословни рецепти попадат и прясно изцедените сокове т.нар. фрешове. В зависимост от съставките, това може да бъде страхотен начин за набавяне на нужните витамини и минерали по бърз и лесен начин, или захарна бомба. Имайте го предвид следващия път, когато си мислите за една ободряваща, здравословна чаша фреш - зелените сокове са с с изключително ниско съдържание на захар и съдържат голямо количество полезни вещества, а плодовите сокове често напомнят повече на десерт, отколкото на витаминозна бомба.
 
За приготвянето фрешове е нужна сокоизстисквачка, а те се се делят на два типа – центробежни и студенопресоващи, като главната разликата се изразява в начина на работа. Спецификата на избора също може да бъде базирана на предпочитаните от вас плодове и зеленчуци, както и ценовия диаразон, тъй като центробежните често са с по-ниска цена.

Феновете на цитрусите трябва да знаят, че нито центробежната, нито студенопресоващата сокоизстисквачка може да се справи с този тип плодове ефективно. Най-добрият начин да се сдобием с фреш от портокал, грейпфрут или лимон е с цитрус преса. За жалост, уредът изключва употребата на всякакви други плодове и зеленчуци в процеса, но голямо преимущество е компактността, особено в сравнение с големите размери на сокоизстисквачките.

Когато се грижите за здравето си не трябва да правите компромиси или необразовани решения, затова е препоръчително да помислите какви са вашите нужди, желания и предпочитани фрешове - така ще може да се спрете на най-подходящият вариант за вас. Направен с правилната селекция пловоде и зеленчуци, навикът да се пие фреш може да се превърне в прекрасна здравословна част от деня ви с безброй ползи!