Водата и млякото са основните напитки, които трябва да консумират децата ни, съветват специалисти. Бебетата, както и подрастващите деца трябва да се ограничават от приема на сода, шоколадови млечни напитки и напитки съдържащи захар.

Група от учени и специалисти са изработили нови хранителни изисквания за това какво трябва да приемат като напитки децата до 1-годишна възраст. 

Спрямо новите изисквания, новородените бебета трябва да приемат само майчино мляко или формула. Водата може да бъде прибавена към 6-месечна възраст. През първите 5 години на детето, основните напитки трябва да са вода и мляко, спрямо новите изисквания. 

Децата на 5-годишна възраст и под 5 не трябва да приемат никакви напитки, съдържащи захари или други подсладители. Напитките, базирани на растителна основа, като бадемово, оризово, кокосово мляко също трябва да бъдат избягвани. Соевото мляко се препоръчва за употреба, когато родителите искат или се налага да избягват да дават на децата си прясно мляко. 

Това, което може да шокира родителите, които имат запаси от плодови сокове, е, че новите изисквания са за консумация на по-малко от една чаша на ден 100% плодов сок. 

Предпазливостта откъм прием на захарни храни и напитки е поради наблюдаваното затлъстяване на децата, както и развитието на кариес на ранното детство. От своя страна това води до развитие на редица хронични заболявания у подрастващите. 

По-добре е на децата да се дават плодове за ядене, отколкото прясно изцедени сокове. Прекомерната консумация на фрешове може да доведе до развитие на ерозии по зъбите, кариеси, увеличаване на телесното тегло.

Педиатрите съветват на бебетата да не се дават сокове, докато не навършат една годинка. Консумацията на сокове трябва да се сведе до минимум - по-малко 118 ml на ден в периода от 1- до 3-годишна възраст. 

Растително базираните млека като оризово, бадемово, кокосово в повечето случаи съдържат добавена захар или подсладители. Те са по-непълноценни като хранителна стойност от прясното мляко. Една чаша от растителното мляко съдържа 8 грама протеин и по-малко количество калций. С изключение на соевото мляко, растително базираните млека са бедни на протеини. 

От раждането до 6-месечна възраст

Бебетата трябва да приемат само майчино мляко или формула. Не трябва да се приемат: сокове, прясно мляко, млека с вкусове, млека и напитки, съдържащи стевия или сукралоза. В тази възраст не бива да се консумират още растително базирани млека (бадемово, оризово, кокосов), сода, чайове, сладка вода, вода с мед, плодови напитки. 

От 6- до 12-месечна възраст

Бебетата продължават с консумацията на майчино мляко или формула. Веднъж, започнало захранването, те могат да приемат вода. Родителите трябва да избягват сокове, прясно мляко, млека с вкусове, нискокалорични напитки, растително базирани млека, чайове, сладка вода, напитки, съдържащи подсладители. 

От 12- до 24-месечна възраст

Това е периодът, в който кърменето трябва да се сведе до минимум и детето постепенно да се откаже от него. С профилактична цел е желателно кърменето да приключи не по-късно от година и половина. В противен случай кърменето може да се окаже основна причина за развитие на кариес на ранното детство. 

В този период децата трябва да приемат от 1 до 4 чаши вода дневно. 100% плодови сокове могат да се приемат не повече от 118 ml на ден. Соковете могат да бъдат разреждани с вода. 

Родителите трябва да избягват да дават на децата си други напитки като млека с вкусове, растително базирани млека, чайове, напитки, съдържащи захар или подсладители. 

От 2- до 3-годишна възраст

Подрастващите трябва да приемат от 1 до 4 чаши вода дневно. Могат да приемат прясно мляко 1%. Трябва да консумират не повече от 118 ml на ден 100% плодови сокове. Останалите напитки да се избягват. 

От 4- до 5-годишна възраст

В тази възрастова група трябва да се приемат от 1,5 до 5 чаши вода дневно. Прясно мляко с ниско съдържание на мазнини, не повече от 180 ml сокове със 100% съдържание на плодове. Не бива да се дават други напитки.