Хората знаят, че медът е изключително полезен във всяко отношение, а канелата е подправка, която освен, че е ароматна има и много други свойства.  Медът, наричан още "нектарът на боговете", никога не се разваля, а канелата преди хиляда години е била дарявана като подарък на всеки император. Сега, те са на разположение за всички.

Комбинирайте тези две съставки, за да усетите силата, която имат.

1. Предотвратява стареенето

Свободните радикали (оксиданти) агресивно окисляват и унищожават тъканните клетки на организма. Това води до преждевременно стареене и болести. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали и забавят тези процеси.

  • Медът съдържа феноли, флавоноиди и органични киселини. Всички те са мощни антиоксиданти.
  • Полифенолите в канелата, също са мощни антиоксиданти. Канелата е спечелила 26 в проучване на подправките по броя им антиоксиданти, като дори оставя след себе си чесънът и риганът.

2. Подобряване на сърдечната функция

Медът и канелата, идват на помощ за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания – най-честата причина за смърт по света.

  • Медът увеличава притока на кръв към сърцето, което е и причината за разширяването на артериите. Антиоксидантите съдържащи се в него, помагат за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци – тромби, които често водят до инфаркти и инсулти.
  • Канелата намалява „лошия холестерол” (този, който се образува по стенита на кръвоносните съдове атеросклеротични плаки) и „добрия” холестерол се увеличава.

Добавете няколко супени лъжици канела на прах в един буркан с мед, разбъркайте и хапвайте всяка сутрин с филия хляб или бисквити.

3. Борба срещу бактериалните инфекции

И медът и канелата имат антибактериален ефект, поради тази причина сместа може да се използва не само за простудни заболявания, но и за други инфекциозни заболявания, като бъбречни инфекции и за пикочния мехур.

  • Мед – естествен антибиотик. От древни времена той е бил използван за дезинфекция на рани. Медът унищожава бактериите чрез протеин дефензин – 1 и оксидаза екзим глюкоза.
  • Канелата има антибактериално, противогъбично и противовъзпалително действие. В канелата се съдържа специалното вещество – канелен алдехид, отговорно не само за нейния невероятен аромат, но и за нейните полезни свойства.

 4. Помага за отслабване

Неможем да твърдъм, че само с мед и канела ще придобиете фугира като на модел, но ако сте си поставили тази цел и комбинирате сместа с упражнения и правилно хранене, ще отслабнете много по-бързо.

  • Заменете захарта с мед. Умерената консумация на мед ще намали броя на калориите. В допълнение, рафинираната захар причинява глюкозна прилив на кръв, и след това рязко намаляне. Разликите на глюкозата водят до емоционална нестабилност, както и до излишно развитие на инсулин. Медът бавно се абсорбира в кръвния поток.
  • Канелата намалява нивото на кръвната захар и повишава чувствителността към инсулин, който е отговорен за метаболизма. По този начин тя допринася за ускоряване на метаболизма и глюкозата се превръща в енергия, а не в мазнини.

Изпийте една чаша вода с добавени в нея 1 ч.л мед и половин ч.л. канела 30 минути преди закуска и половин час преди лягане.

5. Понижава кръвната захар

Високите нива на кръвната захар могат да доведат до различни заболявания, включително ендокринни заболявания  като захарен диабет.

  • Доказано е, че медът може да намали нивата на глюкозата. Само 17 % от меда е вода. Всичко останало е захари, включително глюкоза и фруктоза. Те се усвояват лесно от организма, без да причиняват рязко увеличаване на кръвната захар, така че, диабетиците могат да ядат мед.
  • Канелата също намаля нивата на кръвната захар. Това е доказано чрез проучвания, проведени при здрави доброволци, както и хора с диабет. Разбира се, канелата не е лекарство, но е полезна хранителна добавка.