Сместа от тези две съставки води до нещо много полезно за човешкото здраве. Ползите от меда са добре известни, а сусамът е растение, което се използва в диетите от много дълго време. Когато се консумират заедно, тялото ви има големи предимства, така че болестите да утихнат или да се лекуват ефективно.Тази смес е толкова здравословна, че всеки нов ден трябва да започва с лъжица мед и сусам.

В древни времена тази комбинация е била използвана, за да помогне на жените да подобрят функциите на репродуктивните органи, както и либидото.

Медът и сусамът, комбинирани в една смес, са отличен източник на: желязо, манган, магнезий, калий, калций, омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Що се отнася до витамините, сусамът съдържа тези от групите А, В и Е.

Като консумирате тези две съставки заедно, можете да облекчите болките в корема и това е отлично и най-ефективно средство за менструална болка. Поради значителното си съдържание на желязо, сусамът се препоръчва на жените за по-добър цикъл.

Медът и сусамът имат еднакъв процент калций, което влияе върху здравето на костите. Редовното използване на тази смес в диетата може да помогне за запазването на костите.

Сусамът показва резултати при поддържане на нивата на холестерола. В допълнение към смесването с мед, сусамът може да се добавя към салати или десерти и може да се яде суров.

Медът и сусамът имат силата да укрепят костния мозък, да стимулират умствената дейност, да увеличат физическата издръжливост и да повлияят на красотата и блясъка на косата и кожата.

Медът и сусамът облекчават или премахват следните здравословни състояния:

слаба имунна система
екстремна жажда за сладко
болка в стомаха
стомашно-чревни разстройства, включително колит, гастрит и язви
слаби кости
ниско ниво на физическа сила и издръжливост
лоша умствена дейност или деконцентрация
лошо качество на кожата
косопад
излишни килограми

Въпреки че има много начини за комбиниране на мед и сусам, достатъчно е да смесите една супена лъжица сусам и една супена лъжица мед и да консумирате тази смес веднъж на ден. Сутрин преди закуска.

Рецепта за бонбони от мед и сусам

Смелете около 300 грама чист сусам в електрическа мелничка за кафе, за да направите паста, след което я смесете с мед. Направете топки и ги сложете в хладилника да замръзнат. Това е всичко.

Тези бонбони ще ви служат, когато изпитвате непоносима жажда за сладко. Освен, че ще набавите хранителни вещества в тялото си, ще забравите за шоколада и сладкишите и ще прочистите тялото си.